16 Σεπ 2009

Η ΑΘΛΙΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ" ΑΝΑΠΤΥΞΗ

http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=60604&w=400&h=300&q=80

Φυτεία χασίς, αποτελούμενη από είκοσι δενδρύλλια, ύψους 1,5 έως 2,5 μέτρων, εντόπισαν και εκρίζωσαν το πρωί άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε χωριό του δήμου Αριστομένη.Τα φυτά κατασχέθηκαν και αναζητείται ο χασισοκαλλιεργητής.

------------------------------

Το Μάη του 1997 ήρθαν οι δηλώσεις του Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ για το χασίς στις γλάστρες.

Η θέση αυτή προκάλεσε αναστάτωση και τρομακτικά προβλήματα στα προγράμματα απεξάρτησης, γεγονός που ανάγκασε τους διευθυντές των θεραπευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του «18 Ανω» να απευθυνθούν (26/5/1997) με κοινή επιστολή προς τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) επισημαίνοντας αυτούς τους κινδύνους. Την επιστολή υπέγραφαν η Κατερίνα Μάτσα, υπεύθυνη του προγράμματος «18 Ανω» και ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας: «Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον αρμόδιο φορέα, τον ΟΚΑΝΑ, τους κινδύνους που ενέχει η τόσο αβασάνιστη "έκφραση προσωπικής γνώμης" από χείλη μελών της κυβέρνησης για ζητήματα τόσο σοβαρά, όπως αυτό της αποποινικοποίησης των "μαλακών" ναρκωτικών και της καλλιέργειας χασίς στην αυλή του χρήστη».

Και η επιστολή κατέληγε: «Επειδή η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, ναρκοθετεί κάθε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της πρόληψης, όσο και της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, κάνουμε έκκληση να συμβάλλετε με τον τρόπο σας στο να σταματήσει η δημόσια διαχείριση μιας υπόθεσης ζωής κυρίως νέων ανθρώπων».

Γράμμα στον πρωθυπουργό

Τον Οχτώβρη του 1997 έγινε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι φορέων και των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Οι θεραπευόμενοι στο «18 Ανω» κατέθεσαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό στο οποίο μεταξύ των άλλων σημείωναν: «Τα μηνύματα που παίρνουν οι χρήστες αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος από θέσεις που ακούγονται από μέλη της κυβέρνησης για "ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης" ή για "καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες", μας ανησυχούν πολύ. Μας ανησυχούν γιατί ενισχύουν τη λαθεμένη άποψη ότι "ο τοξικομανής δε γίνεται καλά", γιατί αποθαρρύνουν τους τοξικομανείς που είναι στο πρόβλημα και τις οικογένειές τους, γιατί συντηρούν μύθους που κάνουν τα νέα παιδιά που βιώνουν το αδιέξοδό τους, πιο ευάλωτα και πιο επιρρεπή στις ουσίες. Μας ανησυχούν γιατί είναι αρνητικά μηνύματα που μπορεί να έχουν συνέπειες στη ζωή νέων ανθρώπων. Ζητάμε να σταματήσουν αυτές οι δημόσιες δηλώσεις. Θα πρέπει να μάθουν όλοι ότι υπάρχουν και πολύ μεγάλες επιτυχίες στην απεξάρτηση...».

Η κωδικοποίηση της «ελεγχόμενης χορήγησης»

Στις 23/11/1999 ο υπουργός Εξωτερικών Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με δηλώσεις του τάχτηκε «υπέρ της χορήγησης των ουσιών που χρειάζεται ένας εξαρτημένος επισήμως και νομίμως μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας». Μια βδομάδα αργότερα ο τότε υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης -και αρμόδιος για τα ναρκωτικά- επανέλαβε τις ίδιες προτάσεις από «ανθρώπινη ευαισθησία» για τους «χρήστες του τελικού σταδίου».

Το θέμα συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στις 15/12/1999.

Η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω», δήλωσε στο «Ρ» (25/5/2001) ότι η θεραπευτική κοινότητα είναι αντίθετη στην πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών: «Το μήνυμα της εποχής, τόνισε η Κ. Μάτσα, δεν είναι να ξεφύγουν οι νέοι από τις δυσκολίες καταφεύγοντας στις ουσίες και να αποφύγουν έτσι τη συμμετοχή τους στο "κοινωνικό γίγνεσθαι". Το κύριο ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το νομικό καθεστώς των ουσιών. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι να καταφεύγει σε πολιτικές διαχείρισης είτε προς την κατεύθυνση της καταστολής είτε προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης των ουσιών».

*από τον Ριζοσπάστη

ΠΗΓΗ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΑΛΑΚΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ "ΟΜΠΑΜΑ"

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/8/8/0/140880/kannavi2.JPG

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ "ΠΡΑΣΙΝΙΣΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

........ ΓΕΙΑ ΜΑΣ , ΤΟ "ΠΙΑΣΑΜΕ" ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: