10 Σεπ 2009

Έρευνα της "Μ" για τα εθνικά θέματα


Οι ευαισθησίες των Βορειοελλαδιτών δεν κρύβονται. Στην ερώτηση, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής, το 42% απαντά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ίσως και να είναι, σίγουρα όμως δεν είναι και το πιο επικίνδυνο, όταν έχεις γείτονα την Τουρκία και όταν μάλιστα αυτή έχει καταλάβει τη μισή Κύπρο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ακολουθούν με 31,8% και τέλος το Κυπριακό, μια ανοικτή πληγή για την Ελλάδα και την Κύπρο, με 16,5%.

Όλες οι έρευνες που έχουμε διενεργήσει μέχρι τώρα δείχνουν μονότονα σχεδόν το ίδιο πράγμα. Το 74% δεν θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Η στάση αυτή έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και πολύ δύσκολα οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει την άποψη αυτή των πολιτών.

Επίσης πάνω από ένας στους δύο διαφωνεί με την ελληνική θέση (και κοινή πολιτική όλων των κομμάτων, πλην του ΛΑΟΣ) για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Οι έλληνες πολίτες έχουν διαφορετική άποψη από αυτή των ηγεσιών τους, περισσότερο ταιριάζει η άποψή τους με αυτήν του Σαρκοζί και της Μέρκελ παρά με αυτήν του Καραμανλή και του Παπανδρέου. Επτά στους 10 πολίτες έχουν αντίθετη άποψη για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά ο λόγος είναι κυρίως η γεωγραφική θέση της Τουρκίας (Ασία) και όχι οι κακές σχέσεις που έχουμε ή η διαφορετική θρησκεία.

Η επίσημη πολιτική της χώρας δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την κοινή γνώμη. Ούτε στο θέμα των Σκοπίων, στο οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, ούτε σε σχέση με την Τουρκία, για την επισήμως συνηγορούμε να ενταχθεί στην Ε.Ε. (ίσως για να μη δείχνουμε και κακοί γείτονες), αν και ως λαός έχουμε αντίθετη άποψη.
Εξωτερική πολιτική όμως δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις. Γίνεται με διπλωματία, ελιγμούς και συμβιβασμούς. Αυτά περιμένουμε να δούμε από αυτούς που την κατευθύνουν. Ως λαός, όμως, και ιδιαίτερα ως Μακεδόνες, δεν θα θέλαμε να είμαστε οι μονίμως συμβιβασμένοι.
Τα σχετικά γραφήματα σε μορφή pdf αρχείου εδώ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: