18 Σεπ 2009

Τρίζει τα δόντια για τον αγωγό

  • Ρωσική διπλωματία: Προειδοποίηση για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
  • Αν ζητηθεί επανεξέταση της συμφωνίας, θα ακυρωθεί το έργο.
  • Προβληματισμένοι οι ρώσοι διπλωμάτες από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
  • Αντρέι Νεστερένκο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών: Στη Μόσχα υπολογίζουν ότι στην Ελλάδα συνειδητοποιούν την πολιτική και οικονομική σημασία της υλοποίησης του σχεδίου.
  • Ο ρώσος εκπρόσωπος εξήρε την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, η οποία "κατέστη τα τελευταία χρόνια μια από τις θεμελιώδεις κατευθύνσεις στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις".
Μόσχα
Του Γιώργου Σινανίδη
(© περιοδικό “Ελλάδα” | agora@inbox.ru)

Ανήσυχη δείχνει η ρωσική διπλωματία από την εμπλοκή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στην προεκλογική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, ενώ εκπρόσωποί της δεν κρύβουν την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε απόπειρα επανεξέτασης της υπάρχουσας διακρατικής συμφωνίας κινδυνεύει να καταλήξει σε οριστική ακύρωση του σχεδίου.

Σε τόνους συγκρατημένους, αλλά και εμμέσως προειδοποιητικούς, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε χθες ότι “στη Μόσχα, εννοείται, κατέγραψαν το περιεχόμενο της αρχικής δήλωσης του Γεωργίου Παπανδρέου, ηγέτη του ελληνικού αντιπολιτευόμενου κόμματος (ΠΑΣΟΚ) σχετικά με τη δυνατότητα επανεξέτασης των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί, στην περίπτωση που έρθει στην εξουσία, ως αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών”.

Ο ρώσος διπλωμάτης δεν παρέλειψε να σημειώσει και τη “διορθωτική” δήλωση του κ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι “την ίδια στιγμή εκφράστηκε κατόπιν η πρόθεση να προωθηθεί η πρακτική υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η πρωτοβουλία για το οποίο ανελήφθη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “τώρα το πιο σημαντικό θέμα είναι, χωρίς να μειωθούν οι ρυθμοί, να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη της πρακτικής υλοποίησης του σχεδίου. Και ελπίζουμε ότι η εργασία θα συνεχισθεί κατά τις υπάρχουσες συμφωνίες”.

Στους ίδιους προειδοποιητικούς τόνους, ο κ. Νεστερένκο υπογράμμισε πως “στη Μόσχα υπολογίζουν ότι στην Ελλάδα συνειδητοποιούν, όπως και πριν, την πολιτική και οικονομική σημασία της υλοποίησης του σχεδίου αυτού, που στοχεύει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ενεργειακής ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., αλλά και εξυπηρετεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για την παροχή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη”.

Ο ρώσος εκπρόσωπος εξήρε την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία, η οποία “κατέστη τα τελευταία χρόνια μια από τις θεμελιώδεις κατευθύνσεις στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις”, αναφερόμενος στα ουσιαστικά και “σημαντικότατα κοινά σχέδια” του South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Επανέλαβε, δε, την ευρωπαϊκή διάσταση των έργων αυτών, προαναγγέλλοντας ενδεχομένως την πρόθεση της Μόσχας να καταστήσει ευρω-ρωσικό πρόβλημα τυχόν υπαναχώρηση της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις τους.

ΠΗΓΗ


Η ΔΕΥΤΕΡΗ "ΜΕΓΑΛΗ" ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ..... ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΛΙΚΟΥ)

Η ΠΡΩΤΗ ΒΕΒΑΙΑ ΗΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΤΟΥ κ. ΛΟΜΒΕΡΔΟΥ .... ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΧΟΡΟΠΗΔΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ , ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ".


Δεν υπάρχουν σχόλια: