10 Σεπ 2009

Επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ..


Στην τελευταία του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προανήγγγειλε επαναδιαπραγμάτευση της κρισιμότατης, για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι "Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται μετά από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού."

Κάτω από τις διπλωματικές αυτές διατυπώσεις, κρύβεται η σαφής αποδοκιμασία του συγκεκριμένου πρότζεκτ, που επί ΠΑΣΟΚ καρκινοβατούσε μια δεκαετία, και επί Καραμανλή συμφωνήθηκε και ξεκίνησε.

Να θυμίσουμε ότι ο πετρελαϊκός αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, όπως και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, είναι σχέδια τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Ο μεν αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης υπήρξε αρχικά ελληνική σύλληψη και αναβαθμίζει εξαιρετικά τη στρατηγική σημασία της Θράκης, καθιστώντας την δίαυλο τροφοδοσίας των δυτικών αγορών με ρωσικό πετρέλαιο, και μάλιστα ερήμην της Τουρκίας. Ο δε αγωγός South Stream είναι κρισιμότατος για τον ίδιο λόγο, αλλά και επειδή εξασφαλίζει την τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από εναλλακτική, φιλική πηγή.

Γιατί ο σημερινός αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (TGI) που συμφωνήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, εξαρτά την Ελλάδα από την Τουρκία για την παροχή του φυσικού της αερίου, και "εξασφαλίζει" ότι θα περάσουμε πολύ κρύες νύχτες σε περίπτωση ελληνοτουρκικής έντασης...


Οι συγκεκριμένοι δύο αγωγοί είναι λοιπόν κρίσιμοι για την αυτονομία του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας και για την αποτροπή της δορυφοροποίησής της από την Τουρκία, μέσω ενεργειακού εκβιασμού. Είναι όμως και αντίθετοι στα αμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα, που επιδιώκουν τον έλεγχο όλων των εξόδων των ρωσικών υδρογονανθράκων, δηλαδή τη διέλευσή τους μέσω Τουρκίας. Έτσι εξηγείται και ο ήκιστα διπλωματικός τόνος του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα, όταν μας είπε ότι "δεν είναι ώρα για μπίζνες με τη Ρωσία"

Η παρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βεβαίως, σε πλήρη συμφωνία με τους αμερικανούς αξιωματούχους, ουδέποτε έκρυψε την αντίθεσή της στα ανοίγματα του Καραμανλή σε Ρώσους και Κινέζους (άλλωστε και οι - εξαιρετικά προσοδοφόρες για την Ελλάδα - συμφωνίες με τους Κινέζους για τον ΟΛΠ λέγεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ).

Η επαναδιαπραγμάτευση του θέματος του αγωγού είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την διαφορετική οπτική του ΓΑΠ για το θέμα της Θράκης, οπτική στην οποία τα πλεονεκτήματα που προσέφερε ο αγωγός στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή προφανώς δεν χωράνε.. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφραστεί υπέρ του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης ως "Τούρκων" , υποστήριξε την εκλεκτή του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 , και πρόσφατα παρακολούθησε απαθής τους μειονοτικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσβάλουν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη ισχυριζόμενοι θρασύτατα ότι όσα αυτονόητα είπε προσβάλλουν την "τουρκική" ταυτότητά της . Φαίνεται ότι ο Γιωργάκης έχει ωραία "πολυπολιτισμικά" σχέδια για τη Θράκη μας... Άλλωστε ο συνεργάτης του κ. Άλεξ Ρόντος ήταν από τους πρωτεργάτες του αμερικανικού "χειρισμού" στο Κόσοβο..


Άξια αναφοράς (αλλά και θυμηδίας) είναι επίσης η επίκληση των περιβαλοντολογικών θεμάτων που υποτίθεται προκύπτουν απο τον αγωγό, επιχείρημα το οποίο χρησιμοποίησε πολλάκις ο συμπαθέστατος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ματ Μπράιζα (αυτός με την Τουρκάλα σύζυγο...) όσες φορές προσπάθησε να "συνετίσει" την κυβέρνηση Καραμανλή .Είναι καταπληκτικό πώς οι πετρελαιάδες του Τέξας, που επέβαλαν στον (αλήστου μνήμης) G.W.Bush και την υποψήφια αντιπρόεδρό του Σάρα Πέιλιν ακόμα και την καταστροφή των εθνικών πάρκων της Αλάσκας χάριν των πετρελαιοπηγών, αναπτύσσουν ξαφνικά αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία όποτε κάποιος αγωγός δεν ευνοεί τα συμφέροντά τους... Και πώς βρίσκουν "χρήσιμους ηλίθιους" ανά την υφήλιο που αναπαράγουν την προπαγάνδα τους...

Ωφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας σοκάρει η ειλικρίνεια της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπο τον ΓΑΠ η οποία μας ανακοινώνει τις προθέσεις τις απροκάλυπτα και χωρίς περιστροφές (βλ. και συνέντευξη Λοβέρδου για την είσοδο "σλαβομακεδόνων" του εμφυλίου - λινκ).

Το τραγικό είναι ότι τα συγκεκριμένα θέματα, αν και τεράστιας σημασίας για το μέλλον της χώρας, έχουν μηδαμινή θέση στην προεκλογική συζήτηση ως τώρα...

ΠΗΓΗ

ΤΑ ΙΜΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ , Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΗΤΑΝ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ , ΤΩΡΑ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .... ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ , ΑΛΒΑΝΙΑ , ΣΚΟΠΙΑ , ΡΟΥΜΑΝΙΑ , ΣΕΡΒΙΑ , ΤΩΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ....

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ? ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ" (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΝΕ) ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ "ΗΣΥΧΙΑ" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ .... Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΣΑΝ ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ.

ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ . ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ? "ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ " ?


ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ Ή ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ? ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ..... ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: