24 Σεπ 2009

Παρέλαση στο τουρκικό προξενείο για τις ευχές…

[proxenio.jpg]

Συνωστισμός φορέων, αλλά και απλών πολιτών, πέρα από κάθε άλλη χρονιά προκάλεσε το γεγονός ότι διανύουμε την προεκλογική περίοδο
Ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς έδειχνε μία φανερή προτίμηση στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που είχαν περίοπτη θέση, ακόμα και στις φωτογραφίες, που αξιοποιούνται κυρίως από τουρκόφωνα έντυπα της περιοχής

Δεν προλάβαινε να ανταποδίδει τα «Χρόνια Πολλά», ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς και η σύζυγός του Εσίν, αφού ο συνωστισμός κόσμου, φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι πόρτες του προξενείου άνοιξαν κι αυτή τη χρονιά για εκατοντάδες μουσουλμάνων, αλλά και χριστιανών, κυρίως αυτοδιοικητικών, που έσπευσαν να ευχηθούν για την γιορτή του ραμαζάν μπαϊράμ, που ξεκίνησε χθες και διαρκεί τρεις μέρες. Ο μεταφραστής Σερντάρ Καράπατσα ήταν επί της υποδοχής δεχόμενος και ο ίδιος ευχές και βοηθώντας στη μετάφραση από τα ελληνικά στα τουρκικά και αντίστροφα, όταν αυτό ήταν αναγκαίο, αφού και φέτος αρκετοί ήταν και οι χριστιανοί αιρετοί που βρέθηκαν εκεί.

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Δημήτρης Κοτσάκης, συνοδεύομενος από δύο μουσουλμάνους, τον αντιδήμαρχο Αλή Αλή και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ελμάζ Ιμάμογλου, ο πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας, ο δήμαρχος Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Τσίτσιος.

Η συνήθεια που ξεκίνησε χρόνια πριν από παλαιότερους Τούρκους διπλωμάτες, την πρώτη μέρα της τριήμερης γιορτής το προξενείο να είναι ανοιχτό για ευχές, έχει υιοθετηθεί από όλους τους προξένους και είναι μια αφορμή για συσπείρωση και δημόσιες σχέσεις. Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, προσέδωσε μία ιδιαίτερη σημειολογία κυρίως στην παρουσία των υποψήφιων μουσουλμάνων βουλευτών. Έτσι, από τις 11 το πρωί που άνοιξε το τουρκικό προξενείο, ο φακός του «Χ», αποτύπωσε πολλούς υποψήφιους που αντάλλαξαν ευχές με τον κ. Σαρνίτς, τον υποπρόξενο Οσκάν Ντουμάν, διπλωμάτες και υπαλλήλους του προξενείου που ήταν στις δόξες τους.

Μεταξύ αυτών οι υποψήφιοι βουλευτές Ν. Ροδόπης ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή, οι υποψήφιοι Ροδόπης Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ και Αχμέτ Ιδρίς, ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, οι υποψήφιοι βουλευτές Ν.Δ. Ξάνθης Μπουδούρ Αχμέτ και Αϊσέλ Ζεμπέκ, ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χασάν Μαλκότς. Στο τουρκικό προξενείο βρέθηκαν και διατελέσαντες βουλευτές, αλλά και υποψήφιοι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως η Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν από την Ξάνθη, ο Γκαλήπ Γκαλήπ, οι ψευτομουφτήδες και άλλοι. Ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς έδειχνε μία φανερή προτίμηση στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που είχαν περίοπτη θέση ακόμα και στις φωτογραφίες μαζί του, οι οποίες ως γνωστό αξιοποιούνται κυρίως από τουρκόφωνα έντυπα της περιοχής μας και όπως είναι φυσικό την προεκλογική περίοδο έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.

Κατά τα άλλα η γιορτή στο τουρκικό προξενείο κύλησε ομαλά, με τις ουρές πολιτών, μικρών και μεγάλων να περιμένουν υπομονετικά για να ευχηθούν στον Τούρκο διπλωμάτη και τους άνδρες της ασφάλειάς να παρακολουθούν ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: