18 Σεπ 2009

50 νέοι τάφοι στην Πέλλα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuNInTk3yTFjS5ZIfglBuFjyuhWNPdSPGfUjcbqTmMYhM0Ntjjg1s3CpZfidlvPcq6Bm2Y2m08VEtkxz1MB3KMmxnSm2PpeQSb-lwYb1KOc1JQsFlX6M8eaX8VYbE8lKsAKkg9ER746HE/s320/arxontiko-pellas2.jpg

Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα και αυτό το καλοκαίρι στο… χρυσοφόρο δυτικό νεκροταφείο του εύπορου αρχαίου οικισμού στο Αρχοντικό Πέλλας. Πενήντα νέοι τάφοι ήρθαν στο φως και κτερίσματα όπως χάλκινα κράνη, χρυσά ελάσματα, αγγεία κ.ά.

Tης Έλσας Σπυριδοπούλου
spiridopoulou@makthes.gr

Οι έρευνες που γίνονται στο χώρο από το 2000 (μόλις στο 5% της συνολικής έκτασης του αρχοντικού), με επικεφαλής τους αρχαιολόγους της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Παύλο και Αναστασία Χρυσοστόμου, έχουν αποκαλύψει πολεμιστές και δεσποσύνες ντυμένους στα χρυσά! Σε έκταση 11 στρεμμάτων έχουν βρεθεί 965 τάφοι (περίοδο 2000-2009), οι σημαντικότεροι από τους οποίους βρίσκονται κατά μήκος δύο διασταυρούμενων δρόμων. Οι ταφές είναι σε κλίμακες. Όσο εγγύτερα στο δρόμο είναι θαμμένος κάποιος τόσο πιο… πλούσιος ήταν. Οι πολεμιστές που βρέθηκαν φέτος σε δέκα από 24 τάφους των αρχαϊκών χρόνων ανήκουν στην τρίτη κατηγορία “δηλαδή στην κλίμακα ακριβώς κάτω από τους πιο επιφανείς”, όπως διευκρίνισε ο αρχαιολόγος κ. Χρυσοστόμου.

Δύο ταφές περιείχαν χάλκινο κράνος διακοσμημένο με χρυσά ελάσματα, σιδερένια όπλα, χρυσά ελάσματα για τη διακόσμηση προσώπου, χεριών και υποδημάτων, σιδερένια ομοιώματα αγροτικής άμαξας, επίπλων και σκευών, καθώς και μεγάλο αριθμό πήλινων ειδωλίων, χάλκινων και πήλινων αγγείων. Από τα κτερίσματα των υπόλοιπων αρχαϊκών ταφών ξεχωρίζουν τα χρυσά επιστόμια και τα περίαπτα (μενταγιόν), τα χάλκινα αγγεία, τα πήλινα αττικά, κορινθιακά και χιώτικα αγγεία, αλλά και οι αττικίζοντες κρατήρες με ζώα και πουλιά, προϊόντα μαζικής παραγωγής ενός εργαστηρίου της Χαλκιδικής, που μιμείται έργα του Λυδού, αγγειογράφου του αττικού κεραμικού.

ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η θέση και το μέγεθος του οικισμού με τα εκτεταμένα νεκροταφεία του πιστοποιούν ότι πρόκειται για ακμαία πόλη (ενδεχομένως είναι η γνωστή από τις ιστορικές πηγές Τύρισσα, η πόλη του τυριού), ιδρυμένη στο μέσον μιας εύφορης περιοχής, πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών οδικών αξόνων της Κάτω Μακεδονίας.

Τα σύμβολα υπεροχής και η τεχνολογία οπλισμού ορισμένων πολεμιστών εντυπωσιάζουν. Αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα ταφών της αρχαϊκής περιόδου, που μαζί με τις αντίστοιχες γυναικείες πιστοποιούν την ευημερούσα κοινωνία του Αρχοντικού, καθώς και τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο ορισμένων οικογενειών της στρατιωτικής αριστοκρατίας, που ήλεγχαν και ρύθμιζαν την ανταλλαγή των αγαθών. Οι εξέχουσες δέσποινες ήταν ενταφιασμένες με ενδυμασία γάμου, συνοδευόμενες με χρυσά, ασημένια, χάλκινα, σιδερένια κοσμήματα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: