13 Σεπ 2009

Το κόστος της κρίσης: 10.000 για τον κάθε πολίτη

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν δαπανήσει κατά μέσο όρο 10.000 για τον κάθε πολίτη στα πλαίσια των προσπαθειών τους να «νικήσουν» την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα που δόθηκαν στους υπουργούς οικονομικών των χωρών του G20, οι εν λόγω χώρες έχουν δαπανήσει το συνολικό ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τις μεγαλύτερες δαπάνες είχαν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, με τους Βρετανούς να ξοδεύουν περισσότερα: 94% του ΑΕΠ της χώρας, σε σχέση με το 25% που δαπάνησαν οι Αμερικανοί - κατ' αντιστοιχία, 30.000 λίρες ανά άτομο στη Μ. Βρετανία, 10.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δαπανών ήταν με τη μορφή παροχής βοήθειας σε τράπεζες: ποσά τα οποία, καθώς η έξοδος από την κρίση γίνεται πραγματικότητα, αναμένεται να επιστραφούν στα χέρια των κυβερνήσεων, αλλά όχι σε ποσοστό 100%.

Απώλειες

Οι ιδιωτικός τομέας εκτιμάται ότι σημείωσε απώλειες ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 2/3 σημειώθηκαν από μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Citigroup και η RBS.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες για να επανέλθει η κατάσταση όσον αφορά τις δανειοδοτικές/ δανειοληπτικές δραστηριότητες στα προ της κρίσης δεδομένα- χωρίς να ληφθεί υπόψιν η επίδραση που η οικονομική κρίση είχε στην ψυχολογία των επενδυτών παγκοσμίως, οι οποίοι πλέον πιστεύεται πως πλέον θα είναι πολύ πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους.

Σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα σημειώσει συρρίκνωση της τάξης του 2,3% (ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων), κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς την πορεία της ανεργίας. Αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός πως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται κατά 2%, τότε γίνεται αντιληπτή η έκταση του προβλήματος.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις, για να μπορέσουν να δώσουν τα «πακέτα» οικονομικής ενίσχυσης, οι κυβερνήσεις δανείστηκαν δισεκατομμύρια δολάρια: στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι, εντός διαστήματος πέντε ετών, θα αυξηθεί στα 1,4 τρισ. λίρες από τα 600 δισ. όπου βρίσκεται τώρα. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν από αυτά τα χρέη θα είναι οι φορολογούμενοι.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από BBC

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΕ 100 ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ , ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄80 ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ. ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ ? ΨΕΚΑΣΤΕ ΣΚΟΥΠΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ , ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΥΤΕ Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ , Ο ΑΣΠΡΟΣ ΣΙΦΟΥΝΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕ ΕΙΝΑΙ .... ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ "ΜΥΣΤΙΚΗ" ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ..... ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ" ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΝ ......

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΚΟΜΜΑΝΤΟ" ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ , ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΜΑΥΡΟ ..... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΣΗΚΩΜΕΝΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ !!!

ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΙΣΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ..... ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ

"ΟΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" , ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ , ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΙΖΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ 1996-2004" ΠΟΥ ΠΑΤΩΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: