1 Αυγ 2009

Αντισυνταγματικό και το DΝΑ

Τα «αντισυνταγματικά αποτυπώματα» του νέου νόμου για την τήρηση αρχείου γενετικού υλικού υπόπτων ακόμα και για πλημμελήματα ήσσονος σημασίας δείχνει με τη χθεσινή γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση, όπως συνέβη και με τις κάμερες, η κυβέρνηση έσπευσε να προωθήσει την επίμαχη ρύθμιση χωρίς να περιμένει, αν και η ίδια, διά του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, είχε ζητήσει την τοποθέτηση της Αρχής λόγω και της σοβαρότητας του νομοθετικού εγχειρήματος.

Παρ΄ όλα αυτά η Αρχή κινούμενη με αφετηρία το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στην 36σελιδη γνωμοδότησή της καταγράφει τις γραμμές του νόμου που παραβιάζει τον πυρήνα των δικαιωμάτων των πολιτών. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά διευρύνεται επικίνδυνα ο κατάλογος των αδικημάτων για τα οποία μπορεί η Πολιτεία να διατηρεί αρχείο γενετικού υλικού υπόπτων όχι μόνο για σοβαρά κακουργήματα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά ακόμα και για πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. Γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι ακόμα και για τροχαίες παραβάσεις μπορεί να ληφθεί δείγμα DΝΑ υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης......

..... «Η νομοθετική πρόβλεψη για τη συλλογή και τη δημιουργία αρχείου με γενετικά αποτυπώματα αποτελεί επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, πρόκειται για περιορισμό- επέμβαση στο ατομικό δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει συνεπώς να τηρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η επίμαχη τροπολογία πρέπει να συμπληρωθεί προκειμένου να εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ», αντιτείνουν στο «διά ταύτα» της γνωμοδότησής τους τα μέλη της Αρχής.

Το δικαίωμα της αθωότητας. Εκτός από τη διεύρυνση του καταλόγου των αδικημάτων, η Αρχή στηλιτεύει το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει τη λήψη DΝΑ από όλους τους υπόπτους, ακόμα και από εκείνους που στο μέλλον κριθούν αμετακλήτως αθώοι, παραβιάζοντας έτσι εκ προοιμίου το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της αθωότητας. Επιπλέον, δεν γίνεται καμία διάκριση για ανηλίκους και κυρίως για αυτούς που είναι κάτω των 13 ετών στους οποίους εκ του νόμου δεν επιβάλλονται ποινές για την παραβατική συμπεριφορά τους, αλλά μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα για ποινικό σωφρονισμό.

Η Αρχή επικαλείται, τέλος, παλαιότερη γνωμοδότησή της, το 2001, που είχε υιοθετηθεί στο σύνολό της τότε από τον νομοθέτη προσδιορίζοντας από τότε τη «βάση των συνταγματικών δεδομένων» για την τήρηση του γενετικού αρχείου.

ΠΗΓΗ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΕΡΩΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ DNA , ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ DNA ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ? ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ?

ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ :

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύνταγμα είναι ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό. Θέλω όμως να σημειώσω ότι καμία από τις απόψεις των συνταγματολόγων, τις οποίες όλοι παρακολουθούμε, τις επιστημονικές απόψεις, δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ κινούνται εντός των συνταγματικών ορίων. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα, είμαστε μέσα στο σύνταγμα. Κανείς δεν λέει αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται εκτός της συνταγματικής λογικής. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι πολιτικές επιλογές. Και η πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί και οι εκλογές θα γίνουν κ. Κολοκυθά όχι επειδή δεν αντέχει το σύνταγμα αλλά επειδή δεν αντέχει η οικονομία, η χώρα, οι πολίτες, εμείς όλοι.

Θεωρώ ότι από εκεί και πέρα όλη αυτή η χρήση του συντάγματος θα φθείρει και το ίδιο το σύνταγμα. Και αυτό αφορά όλους. Αφορά αν θέλετε και το παρελθόν όπου η υπερβολική χρήση του συντάγματος από διάφορες πλευρές και από το ΠΑΣΟΚ ακόμα σε κάποια φάση έβλαψε την ίδια την υπόθεση. Ας αφήσουμε λοιπόν το σύνταγμα και ας δούμε την πολιτική. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ ζούμε σε μια εποχή όπου η πολιτική θα πρέπει να βρίσκει τις λύσεις, εμείς που είμαστε υπεύθυνοι, εμείς οι πολιτικοί, πολλές φορές καταφεύγουμε σε άλλα επιχειρήματα και μέσα. Σε νομικά επιχειρήματα, σε συνταγματικά επιχειρήματα, στις ανεξάρτητες αρχές, στη δικαιοσύνη, σαν να προσπαθούμε να αποφύγουμε το βάρος και τα θέματα είναι πολιτικά.

ΑΠΛΩΣ ΟΠΟΥ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΑΛΤΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ DNA .... ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ? ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ κ.ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΕΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ , ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 2001 ..... ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ 2009 ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΖΕΙ ΚΑΠΟΥ ΩΡΑΙΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΥΛΑΝΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΣ ..... ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΑΣΗ DNA ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ Η ΕΝΟΧΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: