20 Αυγ 2009

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

http://www.techblog.gr/wp-content/uploads/2007/10/map_kastelorizo.jpg

«Συγγνώμη λάθος» λέει το Ισραήλ, αναφορικά με την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της χώρας σχετικής ανακοίνωσης, αναφορικά με τη διεξαγωγή της τριεθνούς άσκησης έρευνας και διάσωσης μεταξύ Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ, με την επωνυμία «Αξιόπιστη Γοργόνα ’09» σε «τουρκικά ύδατα».

Το γεγονός αυτό εντοπίστηκε εγκαίρως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και μέσω του Έλληνα επιτετραμμένου στο Τελ Αβίβ υποβλήθηκε προφορικό διάβημα την περασμένη Κυριακή στην ισραηλινή πλευρά, η οποία, αφού παραδέχτηκε το λάθος, που προφανώς οφειλόταν στη μονομερή ενημέρωση της τουρκικής πλευράς, έσπευσε να διορθώσει τη σχετική ανακοίνωση χθες το απόγευμα, επισημαίνοντας ότι η άσκηση πραγματοποιείται «σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Χθες, πάντως, κύρια μέρα διεξαγωγής της άσκησης στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλορίζου και εντός του FIR Αθηνών, είχαν προσκληθεί από τους Τούρκους διοργανωτές οι διαπιστευμένοι στην Άγκυρα ξένοι ακόλουθοι Άμυνας για να την παρακολουθήσουν επιβαίνοντες σε τουρκικό πολεμικό. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ο Έλληνας ΑΚΑΜ στην Άγκυρα δεν την παρακολούθησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός αυτό, καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επιρρίπτει ευθύνες για το «μπέρδεμα» στην αντίστοιχη τουρκική. Και αυτό γιατί οι Ισραηλινοί όποτε απονήωναν το δικό τους ελικόπτερο ενημέρωναν περίπου μισή ώρα νωρίτερα το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο ελέγχου του FIR Αθηνών, υποβάλλοντας έτσι προφορικά ένα τυπικό «σχέδιο πτήσης», κάτι βεβαίως που δεν έκαναν οι Τούρκοι με το δικό τους ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις. Παράλληλα, ένα C-130 της ισραηλινής Π.Α., που συμμετείχε στην άσκηση, κατέθεσε κανονικά σχέδιο πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η ισραηλινή πλευρά έχει υποβάλει αίτημα, σε ανύποπτο χρόνο, προς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τη διεξαγωγή αντίστοιχης άσκησης έρευνας και διάσωσης νότια και ανατολικά της Κρήτης, αίτημα που έχει γίνει αποδεκτό.

Στην άσκηση, που ολοκληρώνεται τυπικά αύριο, συμμετέχουν από τουρκικής πλευράς μία φρεγάτα και το οργανικό της ελικόπτερο, μία κορβέτα, ένα ρυμουλκό και δύο περιπολικά, από αμερικανικής ένα πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό, ενώ από ισραηλινής μία κορβέτα με το ελικόπτερό της και μία τορπιλάκατος.

Χθες, σε άλλο σημείο του FIR Αθηνών, και προφανώς μη σχετιζόμενο με την άσκηση, σημειώθηκε η πρώτη υπέρπτηση από πλευράς τουρκικών μαχητικών μετά τη θρησκευτική αργία της Παναγίας. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις 11 το πρωί σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών εισήλθε στο ελληνικό FIR και ύστερα από λίγα λεπτά τέσσερα από τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση μόλις στα 1.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ακολούθως αναχαιτίστηκαν από τα αεροσκάφη της ελληνικής αεράμυνας και εξήλθαν των ορίων του FIR Αθηνών στις 11.34’. Συνολικά χθες δύο σχηματισμοί, με 22 αεροσκάφη, από τα οποία οκτώ οπλισμένα, πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις και 20 παραβιάσεις στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο, προτού αναχαιτιστούν από τα ελληνικά μαχητικά, με τα οποία σημειώθηκαν δύο εμπλοκές, και αποχωρήσουν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: