6 Αυγ 2009

Η «νέα γενιά» αμφισβητεί τον Αμπάς στο συνέδριο της Φατάχ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ" ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΦΑΤΑΧ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΕΚΛΕΚΤΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΜΑΧΜΟΥΤ ΑΜΠΑΣ. ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΞΗ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ , ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΘ'ΟΛΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ" ΚΑΙ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ" ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.


http://cache.daylife.com/imageserve/0dXe3EIdnZ83q/610x.jpg

ΒΗΘΛΕΕΜ
Μετά την «πανηγυρική» πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου της Φατάχ, που μονοπωλήθηκε από τους χαιρετισμούς των ξένων υψηλών προσκεκλημένων και την «ενωτική» ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς, οι μαύρες λιμουζίνες έφυγαν από τον προαύλιο χώρο του Ναού της Γέννησης και η ειρηνική ατμόσφαιρα της Βηθλεέμ διαταράχθηκε χθες από άγριες λογομαχίες μεταξύ εκπροσώπων της «παλαιάς» και της «νέας φρουράς» της παλαιστινιακής οργάνωσης. Εκατοντάδες εκπρόσωποι της «νέας γενιάς» της Φατάχ επετέθησαν ανοιχτά στην ηγεσία της, και προσωπικά στον κ. Αμπάς, απαιτώντας διά βοής λεπτομερή οικονομικό απολογισμό για τα πεπραγμένα της παλαιστινιακής διοίκησης την τελευταία εικοσαετία. Στο διάστημα αυτό δισεκατομμύρια δολάρια ξένης οικονομικής βοήθειας έρρευσαν ανεξέλεγκτα στα ταμεία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μάλιστα η εσωτερική αντιπολίτευση της Φατάχ διέκοψε με συνθήματα και φωνασκίες την ομιλία του «Νο 2» της Κεντρικής Επιτροπής Αχμέντ Γκναΐμ, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει έξαλλος από το βήμα. Τότε ο κ. Αμπάς έσπευσε στην αίθουσα και επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, παραδεχόμενος ότι «κάναμε λάθη, ακόμη και αμαρτήματα» και υποστηρίζοντας ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Ωστόσο και αυτός αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του από τις οργισμένες φωνές των παρισταμένων αντιπροσώπων- ένας από τους οποίους «αποβλήθηκε» μάλιστα από την αίθουσα έπειτα από παρέμβαση ενόπλων φρουρών ασφαλείας. Αλλοι εγκατέλειψαν μόνοι τους την αίθουσα, όταν ο κ. Αμπάς τούς διέταξε από βήματος «να σωπάσουν ή να φύγουν». Εφυγαν τονίζοντας ότι δεν θα επιστρέψουν αν η ηγεσία της Φατάχ δεν δώσει λεπτομερή οικονομικό λογαριασμό.

Τα στελέχη της «νέας γενιάς» της Φατάχ, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν τον έγκλειστο εδώ και χρόνια στις ισραηλινές φυλακές Μαρουάν Μπαργκούτι, δεν έχουν εξοργιστεί μόνο από τη συστηματική αδιαφάνεια της ηγεσίας όσον αφορά την οικονομία, αλλά και από την τελική σύνθεση του συνεδρίου- καθώς οι περισσότεροι από τους 2.270 αντιπροσώπους επελέγησαν προσωπικά από τον κ. Αμπάς, αντί να εκλεγούν σε τοπικό επίπεδο.

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/getImage.do?size=medium&id=75874&format=.jpg

Πολλοί έχουν εξοργιστεί και από το γεγονός ότι ο κ. Αμπάς και ο πανίσχυρος πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής και «ισχυρός ανήρ» της Δυτικής Οχθης Σαλάμ Φαγιάντ δεν προχώρησαν σε κάποια συμβολική έστω διαπραγμάτευση με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ορισμένων από τους τουλάχιστον 900 πολιτικούς κρατουμένους στη Δυτική Οχθη, ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή αντιπροσώπων από τη Γάζα στο συνέδριο. Ετσι αρκετοί υποστηρικτές του πρώην επικεφαλής της Φατάχ στη Γάζα Μοχάμεντ Νταχλάν εγκατέλειψαν χθες διαμαρτυρόμενοι τις εργασίες απαιτώντας το ένα τρίτο των νέων θέσεων στην Κεντρική Επιτροπή και στο Επαναστατικό Συμβούλιο να συμπληρωθούν από πολίτες της Γάζας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: