3 Αυγ 2009

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ Έλληνας ταξιτζής για "τυφλούς ταξιδιώτες"

Στις 7 Νοεμβρίου 2008 οι αρχές ασφαλείας του Βελιγραδίου και των Σκοπίων οργάνωσαν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό κυκλώματος λαθροδιακινητών, οι οποίοι μετέφεραν μετανάστες από την Κίνα. Η επιχείρηση βαφτίστηκε “Τυφλοί ταξιδιώτες”, καθώς, παρά τις 26 συλλήψεις Σέρβων και Σκοπιανών, οι εγκέφαλοι του κυκλώματος παρέμειναν ασύλληπτοι.

http://paketo.files.wordpress.com/2009/06/escape-from-prison.jpg

Του Κώστα Καντούρη

Για την οργάνωση της συγκεκριμένης επιχείρησης είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη στο Βελιγράδι τον Αύγουστο εκείνου της χρονιάς με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αστυνομιών από τις δύο χώρες. Τότε είχε τονιστεί πως ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα λαθροδιακίνησης στα Βαλκάνια είναι ένας έλληνας ταξιτζής, με το ψευδώνυμο “Γοργόπης”. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν άτυπα, ωστόσο πέραν των πληροφοριακών δελτίων της Ιντερπόλ ουδέν αίτημα υποβλήθηκε για τη σύλληψη του 51χρονου οδηγού ταξί, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος και χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18 Ιουλίου 2009 αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης έστησαν μπλόκο κοντά σε σουπερμάρκετ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ύστερα από πληροφορία πως έφτανε φορτηγό με οκτώ λαθρομετανάστες, τους οποίους θα παραλάμβανε αλβανός διακινητής, προκειμένου να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Αντί του αλλοδαπού οι αστυνομικοί είδαν δύο Έλληνες να φτάνουν με ένα ταξί και μία BMW, για να παραλάβουν τους μετανάστες. Η σύλληψή τους μεταφέρθηκε αμέσως στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Βασίλη Τσιατούρα, καθώς ήταν τα άτομα που οι αστυνομίες όλων των χωρών στα Βαλκάνια χαρακτήριζαν ως τους εγκεφάλους του μεγαλύτερου δικτύου διακίνησης λαθρομεταναστών.

“ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ”
“Δεν περιμέναμε πως θα ήταν αυτοί. Επί μήνες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, αλλά πάντα έπαιρναν προφυλάξεις. Όταν τους πιάσαμε, τρελαθήκαμε!” Στη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουλίου είχε στηθεί... πάρτι. Τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα στον επικεφαλής της υπηρεσίας από το αρχηγείο έπεφταν βροχή, ενώ ακολούθησαν διάφορα πληροφοριακά δελτία από τις υπηρεσίες της Ιντερπόλ Σερβίας, Σκοπίων και Ρουμανίας.

Ο 51χρονος ταξιτζής, ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος για τη μεταφορά των οκτώ αλλοδαπών, είχε επισημανθεί καιρό πριν. Αστυνομικοί παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση, από τότε που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση “Τυφλοί ταξιδιώτες” σε Σκόπια και Σερβία. Αλλωστε οι υπαινιγμοί που άφηναν αστυνομικοί των βαλκανικών χωρών σε μέσα ενημέρωσης ήταν προσβλητικοί για την ΕΛΑΣ και τις υπηρεσίες που είχαν αναλάβει τον εντοπισμό του “Γοργόπη”. “Δεν μπορεί να συλληφθεί κανείς μόνο με... πληροφορίες. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία”, απαντούσαν οι έλληνες αστυνομικοί, που είχαν στα χέρια τους δεκάδες πληροφοριακά δελτία της Ιντερπόλ και του ευρωπαϊκού κέντρου καταπολέμησης του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος SECI, που εδρεύει στο Βουκουρέστι. Μάλιστα επέκριναν τη στάση των βαλκάνιων συναδέλφων τους, καθώς επισήμως ποτέ δεν ζητήθηκε η σύλληψη του 51χρονου, παρά τις καταθέσεις που υπήρχαν σε βάρος του.

Μόνο τώρα, μετά τη σύλληψη της 18ης Ιουλίου στη Σταυρούπολη, οι σερβικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του στη Σερβία, προκειμένου να δικαστεί εκεί για υποθέσεις λαθροδιακίνησης. Άλλωστε οι 18 Σέρβοι που συνελήφθησαν στην επιχείρηση “Τυφλοί ταξιδιώτες” κατονόμασαν τον έλληνα ταξιτζή και τον συνεργό του.

Λαθροδίκτυο με άκρες στην Κίνα

Πλέον οι ελληνικές διωκτικές αρχές ερευνούν όλες τις πληροφορίες της Ιντερπόλ σχετικά με τη δράση του 51χρονου, την οποία ο ίδιος αρνείται. Συγκεντρώνονται τώρα στοιχεία σχετικά και με μετακινήσεις κινέζων λαθρομεταναστών, στους οποίους ο ταξιτζής κατηγορείται πως είχε... εξειδίκευση.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του επικεφαλής της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Τρύφωνα Κούκιου, ο 51χρονος φέρεται πως οργάνωνε τέτοιες μεταφορές. Συγκεκριμένα, κινέζοι μετανάστες έφταναν αεροπορικώς από τη χώρα τους στη Μόσχα, από εκεί πάλι με αεροπλάνο έφταναν στη Σερβία και στη συνέχεια ακολουθούσαν οδικώς τα καραβάνια των μεταναστών μέσω των Σκοπίων μέχρι τα σύνορα στο Κιλκίς, οπότε οι μετανάστες από την Κίνα παραλαμβάνονταν για να προωθηθούν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

“Στο συγκεκριμένο δίκτυο συμμετέχουν ενεργά Κινέζοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Ρουμάνοι και Σκοπιανοί”, τόνισε στη “ΜτΚ” καλά πληροφορημένη πηγή της ΕΛΑΣ, που παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών μετά τη σύλληψη του 51χρονου ταξιτζή. Αυτό που επιχειρείται είναι να βρεθούν στοιχεία, τα οποία θα συνδέουν τις τελευταίες υποθέσεις μεταφοράς κινέζων μεταναστών στη Θεσσαλονίκη με την κατάσχεση πλαστών διαβατηρίων που στέλνονταν μέσω Βουλγαρίας. Οι διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους κατάθεση κατηγορούμενου ως συνεργού του 51χρονου, ο οποίος προανακριτικά υποστήριξε πως “ο ταξιτζής έφερε του κόσμου τους Κινέζους στην Ελλάδα”.

Από τη σύλληψη του 51χρονου οι αρχές ασφαλείας της Θεσσαλονίκης ελπίζουν πως θα προχωρήσουν στην εξάρθρωση του κινεζικού κυκλώματος που συνδέεται με δίκτυα της κινεζικής μαφίας και δραστηριοποιείται τόσο με λαθρομετανάστες όσο όμως και με εμπόριο όπλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην επιχείρηση που οργανώθηκε στη Σερβία και στα Σκόπια βρέθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ οπλοστάσιο, το οποίο υπέδειξαν οι οκτώ συλληφθέντες Σκοπιανοί που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: