25 Αυγ 2009

Αναξιοποίητος εθελοντισμός

Σάββατο μεσημέρι. Αποσβολωμένοι παρακολουθούμε από την τηλεόραση το αποτρόπαιο θέαμα. Τηλέφωνα, μηνύματα, e mails. Κατάθλιψη. Και ξαφνικά: «Δεν πάμε προς τα επάνω μήπως κάνουμε κάτι;». Η ιδέα του φίλου με διαπέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί ενώ ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο έμοιαζε με κάτι σχεδόν εξωπραγματικό. «Εμείς; Να κάνουμε τι;». Ανεβήκαμε τη λεωφόρο Κηφισίας σε χρόνο ρεκόρ. Λίγο πριν από το ύψος της Χαριλάου Τρικούπη στη Νέα Ερυθραία, ένα περιπολικό εξέτρεπε την κυκλοφορία. «Είμαστε εθελοντές», είπαμε κάπως συνεσταλμένα. Ο «τροχαίος» πολύ φιλικά μας υποχρέωσε να στρίψουμε αριστερά.

Τελικά κάναμε μια μικρή παράκαμψη και ξαναβγήκαμε στην κεντρική λεωφόρο που οδηγούσε στις πυρόπληκτες περιοχές. Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία της Σταμάτας, είχε μαζευτεί ο περισσότερος κόσμος. Ενας λόφος καιγόταν. Πλησιάσαμε το όχημα του στρατού. «Ηρθαμε να βοηθήσουμε. Πού μπορούμε να πάμε;». Το μέτωπο είχε «ζωηρέψει», πυκνοί μαύροι καπνοί ξεπηδούσαν πίσω από τον λόφο. «Παιδιά, ακολουθήστε τον δρόμο πιο μέσα, περπατήστε και θα βρείτε μια ομάδα πυροσβεστών. Θα σας καθοδηγήσουν εκεί». Κάναμε ό,τι μας είπε ο αξιωματικός.

Στη δεύτερη στροφή, ένα περιπολικό δεν άφηνε κανέναν να περάσει. Ούτε τους μόνιμους κατοίκους που αγωνιούσαν για τα σπίτια τους, πόσω μάλλον δύο ερασιτέχνες εθελοντές, ο ένας εκ των οποίων είχε καταφτάσει με βερμούδα, ασυγχώρητη αστοχία για όποιον θέλει να συνεισφέρει όταν υπάρχει φωτιά. Tουλάχιστον είχαμε ωραίες, μοσχομυριστές πετσέτες. Επιστρέψαμε άπραγοι. Σε λίγα λεπτά θα βλέπαμε μια γυναίκα να θρηνεί το σπίτι της.

Αν θέλεις να βοηθήσεις, βοηθάς. Θα βρεις τον τρόπο. Αυτό το οποίο είναι εντυπωσιακό για μια χώρα με τέτοιο παρελθόν σε καταστροφικές πυρκαγιές είναι ότι δεν έχει αποκτήσει ακόμα αυτοματοποιημένους μηχανισμούς, οι οποίοι θα κάνουν τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Οπως, ας πούμε να αξιοποιήσουν δύο «άσχετους», ακόμα και μέσα στον γενικό χαμό. Ισως φταίμε κι εμείς. Η πίεση δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή για να τους υποχρεώσουμε να το κάνουν.

ΠΗΓΗ

http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4011/9067.jpg

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΑΕΙ Ή ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΒΕΡΜΟΥΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ "ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ" ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΚΟ, ΟΜΩΣ ... Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ , ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ , ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΗ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ , ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ ΟΥΤΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ.

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ "ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ" ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ? ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ Ο "ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ" ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ? ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ "ΧΟΡΟΠΗΔΑΝ" ΤΡΙΓΥΡΩ ΣΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΜΕ ΚΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ" ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝΤΑ ΑΣΧΕΤΟΥ "ΑΡΧΗΓΟΥ" ? ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ?

http://www.fire.gr/portal/images/photos/news/2006/train_17_6_2006/DSCN0916.jpg

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΤΟ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ , ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΑ ΔΙΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ , ΚΑΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ Ή ΥΔΡΟΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΑΛΛΟΦΡΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΒΛΕΠΑΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ , ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΛΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΑΝΕ ΦΩΤΙΕΣ Ή ΟΠΟΥ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΟ ΜΠΟΥΓΙΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ή ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ.

http://www.athen.diplo.de/Vertretung/athen/Bilder/Bild__Rizomata__2,property=Galeriebild__gross.jpg

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΧΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΩΣ ΜΑΧΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ" ΜΕ ΤΙΣ ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ ΟΙ ΑΤΑΚΤΕΣ ΟΡΔΕΣ ΠΟΥ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΟΡΜΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ , ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΕΝΩ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΠΛΩΣ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΩΣ ΑΝΑΧΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ..... ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΑΝΗΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ "ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ" ?

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ , ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΟΔΑ Ή ΓΚΟΜΕΝΕΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ.

http://www.tvxs.gr/images/stories_photos/011000_011999/011716_0905160924.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: