9 Αυγ 2009

ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0Eie6XEWxreXeszp6x4TcZ4gMvB6naLsZzL7SprogB_5Kwhbr6B3wtHwf7D1zFqwC_OnrbL7WZLzQveBCKRJNjwPbiUo5WpckcpyFpKcEUTdb1VvjbADN1Vc1zXj5GbSbd_tEkSmPMNuF/s320/pritaneia.jpg

Πολιτική “ατολμία” βλέπουν εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές πίσω από τη διαιώνιση του ζητήματος των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων από ομάδες αναρχικών.
Η συζήτηση που άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από παραγγελία του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στους κύκλους των αντιεξουσιαστών δεν οδήγησαν μέχρι σήμερα πουθενά, καθώς ακόμη και οι φυσικοί ιδιοκτήτες των κτιρίων, που συνήθως είναι υπουργεία, δεν κινούν διαδικασίες εκκένωσής τους, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Στη Θεσσαλονίκη το ζήτημα των καταλήψεων θεωρείται μείζον, καθώς τουλάχιστον πέντε δημόσια κτίρια βρίσκονται εδώ και χρόνια στα χέρια αναρχικών ομάδων, που αρνούνται να τα εγκαταλείψουν, απειλώντας μάλιστα με γενικευμένες αντιδράσεις σε περίπτωση απόπειρας εκκένωσής τους από την πλευρά της αστυνομίας.

Οι αρχές πετούν το “μπαλάκι” του ζητήματος η μία στην άλλη. “Το ζήτημα των καταλήψεων δεν αφορά αποκλειστικά την αστυνομία. Είναι πολιτικό και πρέπει να υπάρχει βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση, εμείς είμαστε για το επιχειρησιακό κομμάτι αλλά προηγουμένως πρέπει να λυθούν τα υπόλοιπα ζητήματα”, έλεγε χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, αρκετοί αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη θεωρούν πως οποιαδήποτε κίνηση για την εκκένωση δημοσίου κτιρίου που έχει καταληφθεί από αναρχικούς στην πόλη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ εκφράζουν έντονες ενστάσεις, επειδή τέτοιες συζητήσεις και σχέδια οργανώνονται πάντα στη Θεσσαλονίκη. “Δημόσια κτίρια που τελούν υπό κατάληψη υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, δεν μπορεί όλα να πρέπει να ξεκινούν από εμάς”, τόνιζαν αναφερόμενοι και στο θέμα που είχε ανακύψει στο παρελθόν, σχετικά με το αίτημα επέμβασης αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του ΑΠΘ σε περίπτωση επεισοδίων.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6zThzV9GCnxpS-BUWQZS0iBEOZjVry94kx0zkaZ0EXcQ04pG4cKkGcldp8pIpMbRuro5JkVTRKkR8weOMglt7MoOta986fcqaDCPDXiU41kGU1qRmM5KMJKzRB7z6rFuCeMB2BQvxAnE/s320/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CF%85%CF%84.jpg

Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Η κίνηση που έγινε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από τον κ. Σανιδά να ζητήσει την καταγραφή των κατειλημμένων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τη διερεύνηση ευθυνών από την πλευρά των διαχειριστών που δεν κινούν διαδικασίες εκκένωσής τους, κατέληξε σε μία επείγουσα προκαταρκτική εξέταση στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε από την αστυνομία να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους τα αρμόδια όργανα του δημοσίου, που είναι ιδιοκτήτες των κτιρίων, “δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών από τα υπό κατάληψη ακίνητα και μετά ταύτα την αξιοποίηση αυτών”. Ωστόσο, ο κ. Σανιδάς δεν ζήτησε να κινηθούν διαδικασίες εκκένωσης των κτιρίων αυτών.

Στο πλαίσιο πάντως αυτής της έρευνας ανέκυψε ένα νομικό κώλυμα, που έχει να κάνει με την υποβολή μηνύσεων ή αναφορών από την πλευρά των ιδιοκτητών, δηλαδή του δημοσίου. Η κατάληψη δημοσίου χώρου διώκεται κατ’ έγκληση, επομένως οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά των διωκτικών αρχών μπορεί να γίνει μόνον εάν οι ιδιοκτήτες δείξουν ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα, τέτοιες αναφορές στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει μόνο από την πλευρά του ΤΕΙ για την κατάληψη της πρώην σπουδαστικής εστίας στην οδό Εγνατία και συγκεκριμένα στο κτίριο Δέλτα. Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτήν την περίπτωση οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται στο σχεδιασμό εκκένωσης, παραπέμποντας την οριστική απόφαση στην πολιτική ηγεσία.

Ακόμη ένα νομικό πρόβλημα που επικαλούνται όσοι παραπέμπουν στις καλένδες το θέμα της εκκένωσης των καταλήψεων είναι πως πολλά από τα συγκεκριμένα κτίρια ανήκουν στο πανεπιστήμιο και επομένως καλύπτονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, στους χώρους του οποίου απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. “Ό,τι δεν λειτουργεί ως χώρος πανεπιστημιακής δραστηριότητας, δεν είναι άσυλο”, απαντούν νομικοί, επισημαίνοντας πως σε όποια κτίρια δεν υπάρχουν υπηρεσίες, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για άσυλο.

http://www.protothema.gr/content/data/upimages/john/molotov3464664.jpg

Οι πέντε μεγαλύτερες καταλήψεις

Υφανέτ: Το κτίριο της οδού Παπάφη, που είναι πλέον ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί από τα παλιότερα που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα αναρχικών με την επωνυμία “Φάμπρικα Υφανέτ” το έχει καταλάβει από το 2004 και οποιαδήποτε συζήτηση άνοιξε για την εκκένωσή του τους βρήκε αντίθετους και ακολούθησαν διαδηλώσεις και πορείες. Τέτοιες συζητήσεις αναπτύχθηκαν έντονα όταν το κτίριο από την Εθνική Τράπεζα πέρασε στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός για την αξιοποίησή του.

ΔΕΛΤΑ: Η κατάληψη του ξενοδοχείου στην Εγνατία, που είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, άρχισε όταν αγοράστηκε το κτίριο από το ίδρυμα και διακόπηκε η λειτουργία του, για ν’ αρχίσουν εργασίες συντήρησης. Από το 2006 καταλήφθηκε από ομάδες αντιεξουσιαστών και ονομάστηκε “Κατάληψη Δέλτα”. Οι διοικήσεις του ΤΕΙ έχουν ζητήσει τη συμβολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών για την αξιοποίησή του. Πρόσφατα, έξω από την κατάληψη προκλήθηκε μικροεπεισόδιο με καταστηματάρχη, όταν αντέδρασε σε αφισοκόλληση που έκαναν νεαροί μέλη της κατάληψης.

Τ. Παπαγεωργίου: Το κτίριο της συγκεκριμένης οδού αποτελεί κληροδότημα του ΑΠΘ, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί. Τελεί υπό κατάληψη από το 2004 και η ομάδα των αντιεξουσιαστών καταληψιών ονομάστηκε “Terra igognita” και θεωρείται από τις σκληροπυρηνικές ομάδες του χώρου.

Ορφανοτροφείο: Το κτίριο της Τούμπας είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας και είναι από τα τελευταία που έχουν καταληφθεί, αφού ομάδα αναρχικών εγκαταστάθηκε σ’ αυτό από το 2007. Οι καταληψίες αποτελούν αποσχισμένη ομάδα από την κατάληψη της Υφανέτ και μέχρι τώρα από την πλευρά του δημοσίου δεν έχει εκφραστεί κανένα αίτημα για την εκκένωσή του.

Λυόμενα ΑΠΘ: Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” τόσο για τις διωκτικές αρχές όσο και για τις πανεπιστημιακές. Τα λυόμενα στην Παιδαγωγική έχουν καταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και θεωρείται η βάση των πλέον “σκληρών” αναρχικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό πολλοί τα θεωρούν “γκέτο”. Επεισόδια είχαν σημειωθεί όταν φοιτητές προχώρησαν στην ολιγοήμερη ανακατάληψή τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τραυματισμό ενός φοιτητή από κουκουλοφόρους. Θεωρείται πως οι καταληψίες δεν είναι άτομα του πανεπιστημιακού χώρου και οι επωνυμίες των ομάδων είναι πολλές.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5Xfy0zC6lAoKvub_QdQllTNrHRwnI-IrpIqm4l7SbU62u_7NbfJXy_3un6HuHC-F7G3opxbQys5_iD20qGHshxYkDKV7iHtq0Hf5CK8P_0coJ2lSxNInw4R6sUne4ihUKMsmxQm8PXW0/s320/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF+%CF%80%CE%AF%CF%83.jpg

Ομάδες αντιεξουσιαστών σε κόντρα

Κόντρες μεταξύ ομάδων αναρχικών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη προκαλούν προβληματισμό στις διωκτικές αρχές. Το περιστατικό που θεωρήθηκε αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης που έχει αναπτυχθεί ήταν η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού με γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου της Υφανέτ, στην οδό Παπάφη, πριν από λίγες ημέρες.
“Οι κόντρες μπορεί να είναι για ιδεολογικές διαφορές, για επιχειρησιακές, μέχρι και για... κοπέλες”, εξηγούν μέλη του χώρου, που έχουν αποστασιοποιηθεί από τις συγκεκριμένες ομάδες των αντιεξουσιαστών. Το περιστατικό με τα γκαζάκια στην κατάληψη της Υφανέτ ήρθε να προστεθεί σε δύο περίεργες επιθέσεις σε βαγόνι του ΟΣΕ, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και έχει μετατραπεί σε ραδιοφωνικό σταθμό από ομάδα αντιεξουσιαστών. Μπορεί οι συντελεστές του ραδιοφώνου να κάνουν λόγο για “επιθέσεις από χρυσαυγίτες”, είναι αλήθεια όμως ότι στα φόρουμ αντιεξουσιαστών στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη κόντρα έχει πάρει διαστάσεις.

Χαρακτηριστικό της επίθεσης στην Υφανέτ ήταν πως χρειάστηκε να επιστρατευτούν μέχρι και δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν προκλήθηκε η έκρηξη, καθώς αστυνομικοί της ασφάλειας δεν κατάφεραν να συλλέξουν υπολείμματα του αυτοσχέδιου μηχανισμού, τα οποία είχαν προλάβει να πάρουν μέσα στο κτίριο οι καταληψίες. Μάλιστα, ακολούθησε και πετροπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τέτοιες αντιπαραθέσεις, μεταξύ των ομάδων που αναπτύσσουν δράση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν εντονότερα στην περίοδο της συνόδου κορυφής το καλοκαίρι του 2003, όταν η μεγαλύτερη αναρχική οργάνωση της πόλης, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε πορεία μόνο για να προκληθούν καταστροφές στην πόλη και ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και αυτονομήθηκε στις κινητοποιήσεις της συνόδου. Αντίθετα, τα μέλη του σκληρού πυρήνα των αναρχικών, το λεγόμενο black block, έδειξαν ότι είχαν μοναδικό στόχο τις καταστροφές. Οι διαφοροποιήσεις πήραν διαστάσεις μέσα από τις σελίδες αντιεξουσιαστικών ιστοχώρων στο διαδίκτυο, ενώ σημειώθηκαν και επιθέσεις με γκαζάκια.

http://www.contra.gr/images/anarxikoi_020208.jpg

Από τα γκαζάκια στις ωρολογιακές βόμβες

“Κύκλοι αναρχικών, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν σε εμπρηστικές ενέργειες με γκαζάκια, είναι αυτοί που έχουν στελεχώσει τους ‘Πυρήνες’”. Στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μιλώντας στη “ΜτΚ”, για την εξέλιξη μερίδας αντιεξουσιαστών που αναλαμβάνουν πλέον ενεργό ρόλο στο σύγχρονο αντάρτικο πόλεων.
Η οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας - Θεσσαλονίκης” και οι ενέργειές της είναι αυτές που έχουν προκαλέσει συναγερμό το τελευταίο διάστημα στα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί τόσο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας όσο και της κρατικής ασφάλειας, που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα επιθέσεων της οργάνωσης, υποστηρίζουν με βεβαιότητα πως τα μέλη των “Πυρήνων” προέρχονται από τις ομάδες των γκαζάκηδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην πόλη. Θεωρούν επίσης πως η συγκεκριμένη οργάνωση συνεχώς γιγαντώνεται και γίνεται πολύ περισσότερο απειλητική, την ώρα που όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της βρίσκονται στο σκοτάδι.

Η τελευταία επίθεση που μεταφράστηκε ακόμη και από την ΕΛ.ΑΣ. ως “επίδειξη δύναμης” από την πλευρά των μελών των “Πυρήνων” έγινε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν τοποθέτησαν εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό στην είσοδο του προξενείου της Χιλής στο κέντρο της πόλης, στην οδό Καρόλου Ντηλ. Όπως ανέφεραν και στην προκήρυξη που ακολούθησε, δεν επιθυμούσαν να προκαλέσουν ζημιές ή θύματα, γι’ αυτό και νωρίτερα τηλεφώνησαν ειδοποιώντας για την ύπαρξη του μηχανισμού, που απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας.

Τα όσα ανέφερε ο συγγραφέας της προκήρυξης που δημοσιεύτηκε στην αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα athens.indymedia, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην αντιτρομοκρατική, καθώς για πρώτη φορά η οργάνωση εξαπολύει απειλές τόσο σε βάρος δικαστών όσο και αστυνομικών. Μάλιστα, τα μέλη της “δείχνουν” ουσιαστικά πως ανήκουν στο χώρο των ομάδων που δραστηριοποιούνται με τις τοποθετήσεις εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους σε πρόσωπα που έχουν συλληφθεί για τέτοιες ενέργειες και προφυλακίστηκαν.

Οι διωκτικές αρχές θεωρούν πως το κομμάτι των “Πυρήνων” που έχει δράσει στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε από αντιεξουσιαστές που είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που μία οργάνωση, η οποία διεκδικεί μερίδιο στο αντάρτικο πόλεων, ενεργεί παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα και μάλιστα με ταυτόχρονα και παρόμοια χτυπήματα, όπως αυτό που έγινε στις εκκλησίες, αλλά και η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο νεόδμητο αστυνομικό τμήμα της Σταυρούπολης.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL4tS3lr5iblzgo1sK0acrVga2ASjJI6qIYtDQY3jb5QTTTX4KHMVT1sdLKBjSvIA4anOLhS9ct-MxTpFraGi29sX0i8uoMm_Lb-nabdNbN2H40GHja2clSDUu-Rf83ixxQxeNYvdfAVle/s400/24-12-08_2005.jpg

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Στους δύο φακέλους που έχουν ανοίξει σε αντιτρομοκρατική και κρατική ασφάλεια της Θεσσαλονίκης για τα χτυπήματα της οργάνωσης υπάρχουν ευρήματα που είχαν χαρακτηριστεί αξιόλογα, αλλά τελικά δεν ταυτοποιήθηκαν. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα από την επίθεση στο τμήμα πλατείας Δημοκρατίας, δύο μισά αποτυπώματα και μία τρίχα από μηχανισμό που βρέθηκε στο μπαράζ επιθέσεων των βουλευτικών γραφείων, αλλά και μία εικόνα από βίντεο που κατέγραψε την επίθεση στις εκκλησίες, είναι τα στοιχεία που εδώ και μήνες μελετώνται, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

“Ο εξοπλισμός που υπάρχει δεν είναι ικανός να μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν να δοθούν χρήματα για την αγορά προγραμμάτων και νέων μηχανημάτων από την εποχή του… Χρυσοχοΐδη”, παρατηρούσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εξέφραζαν τη δυσφορία τους και τόνιζαν πως δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση ευρημάτων για να οδηγήσουν στους δράστες, όταν τα εργαστήρια είναι απαρχαιωμένα.
Αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο είναι αλήθεια πως στο αστυνομικό μέγαρο ακούγονται διάφορες γκρίνιες για την αποτελεσματικότητα της ιδιαίτερα πολυμελούς αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. “Ρωτήστε την αντιτρομοκρατική”, είναι πλέον το “μότο” που χρησιμοποιούν ανώτεροι αξιωματικοί όταν γίνονται συζητήσεις σχετικά με την έρευνα που αφορά την “ήπια τρομοκρατία”, όπως ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν, στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Η “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” είναι η οργάνωση που έχει καταφέρει τις μεγαλύτερες και θεαματικότερες επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται πως έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μελών. Εμφανίστηκε στις αρχές του 2008 με επιθέσεις με γκαζάκια σε διάφορους στόχους και το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήταν τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου με την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας.
Στη συγκεκριμένη επίθεση τα μέλη της χρησιμοποίησαν “παραδοσιακά” μέσα και συγκεκριμένα μολότοφ και γκαζάκια. Αυτό όμως που παρατηρείται για τις επόμενες ενέργειες είναι πως η οργάνωση επιλέγει κάθε φορά πιο εκσυγχρονισμένο μηχανισμό, δείχνοντας ότι τα μέλη της είναι ικανά για την κατασκευή βομβών. Οι πρώτοι εκρηκτικοί ωρολογιακοί μηχανισμοί εμφανίζονται σε δύο εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, την ημέρα που την πόλη επισκεπτόταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας τάξης Χρίστος Μαρκογιαννάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα. Τότε αστυνομικοί έλεγαν πως οι κατασκευαστές “τώρα μαθαίνουν” και επιβεβαιώθηκαν, καθώς οι επόμενοι ωρολογιακοί μηχανισμοί ήταν περισσότερο σύγχρονοι παρότι δεν εξερράγησαν τόσο στο αστυνομικό τμήμα Σταυρούπολης όσο και στο προξενείο της Χιλής.

http://cloudconnected.pblogs.gr/files/f/205304-diamantis3.jpg

Πέντε “θεαματικές” επιθέσεις σε οκτώ μήνες

13 Σεπτεμβρίου 2008: Περίπου 30 κουκουλοφόροι που επέβαιναν σε δίκυκλα χαμηλού κυβισμού φτάνουν στις 4 τα ξημερώματα έξω από το τμήμα πλατείας Δημοκρατίας κρατώντας αναμμένες βόμβες μολότοφ και σακούλες με γκαζάκια. Πετούν δύο μολότοφ στο φυλάκιο του αστυνομικού - φρουρού, ο οποίος κατάφερε να κρυφτεί, και σπάζουν τα τζάμια δύο περιπολικών που τυλίγονται στις φλόγες. Καταστράφηκαν ακόμη πέντε υπηρεσιακές μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ., 14 δίκυκλα που ήταν κατασχεμένα και τρία ποδήλατα. Ζημιές προκλήθηκαν στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος αλλά και σε διπλανή καφετέρια. Στην προκήρυξή τους, οι “Πυρήνες” υποστηρίζουν ότι η επίθεση έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της απαγωγής Μυλωνά, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

30 Μαρτίου 2009: Πέντε εμπρηστικοί μηχανισμοί με γκαζάκια εκρήγνυνται σχεδόν ταυτόχρονα στις 7.25 το απόγευμα σε πέντε πολιτικά γραφεία, που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζημιές προκαλούνται στα γραφεία του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιου Παπαθεμελή, του υφυπουργού Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκα, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Ορφανού και του ΠΑΣΟΚ Σερρών Στάθη Κουτμερίδη και του πρώην βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Γαλαμάτη. Ένας μηχανισμός απενεργοποιείται στην είσοδο του γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Μοναστηρίου επικρατεί έντονος εκνευρισμός, καθώς οι εμπρηστές κατάφεραν ανενόχλητοι να τοποθετήσουν και να πυροδοτήσουν τους μηχανισμούς χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, σε μία από τις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
9 Απριλίου 2009: Οι “Πυρήνες” χρησιμοποιούν για πρώτη φορά ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Δύο βρίσκονται στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και ένας στην Αγία Σοφία. Η συνδεσμολογία των μηχανισμών χαρακτηρίζεται “περίεργη” από τις αρχές, αφού γκαζάκια είναι δεμένα με μπιτόνι βενζίνης και ρολόι έχει προγραμματιστεί να πυροδοτήσει μπαρούτι. Ένας από τους μηχανισμούς παίρνει φωτιά, αλλά δεν εκρήγνυται λόγω αστοχίας. Τα μέλη της οργάνωσης τηλεφωνούν προηγουμένως σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδοποιώντας για τους μηχανισμούς, ενώ παρόμοιοι τοποθετούνται και σε εκκλησίες της πρωτεύουσας. Είναι η πρώτη φορά που η δράση είναι παράλληλη στις δύο πόλεις, γίνεται καταμεσήμερο, ενώ εξοργισμένος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Μαρκογιαννάκης μιλά για “προκλητική δράση αναρχικών”.

19 Μαΐου 2009: Πραγματοποιείται η δεύτερη παράλληλη επίθεση. Μέλη της οργάνωσης τοποθετούν μηχανισμό στις 4.35 τα ξημερώματα στην πίσω είσοδο του νεόδμητου κτιρίου που έχει προγραμματίσει να στεγάσει τις υπηρεσίες του αστυνομικού τμήματος Σταυρούπολης. Παρόμοιος μηχανισμός έχει τοποθετηθεί και σε νεόδμητο αστυνομικό κτίριο στην Αθήνα. Πυροτεχνουργοί παρατηρούν πως οι εμπρηστές έχουν εξελιχθεί, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιούν μεγάλες φιάλες προπανίου μαζί με γκαζάκια, ρολόι και μπαρούτι. Τα γκαζάκια πυροδοτούνται προκαλώντας μικρές ζημιές, οι φιάλες όμως παραμένουν άθικτες.

22 Ιουλίου 2009:
Ο πρώτος πιο σύγχρονος μηχανισμός της οργάνωσης βρίσκεται στην είσοδο του προξενείου της Χιλής και έχει τοποθετηθεί στις 3 το μεσημέρι, αφού η αστυνομία δέχεται προειδοποιητικό τηλεφώνημα 10 λεπτά αργότερα. Δύο ρολόγια, οκτώ μπαταρίες, ένας πυροσωλήνας και τρία κιλά μπαρούτι χαρακτηρίζονται μηχανισμός που μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές ζημιές. Ο μηχανισμός απενεργοποιείται από πυροτεχνουργούς και η αστυνομία είναι βέβαιη πως τα μέλη της οργάνωσης έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να κατασκευάσουν βόμβες.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOukOLSHM72e2YkSRT0H7wR2W7RTcBr54tebQ8u4UKa0o9GGyghrqv4u4AgL3b41dUFUx10NGb72QfZxrXwhwK4APLvpOwuIy_eZ1Ajxk-9PXbeiaWnFzQeQKzi51X3EMrS-OpK2E4_3I/s400/katalipsidikigorikossilogosindy4vym6vi.jpg

Η ταυτότητα των Πυρήνων

Πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 2008

Πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βουλευτικά και διπλωματικά γραφεία, αστυνομικά τμήμα και εκκλησίες περιλαμβάνονται στους μέχρι σήμερα στόχους των επιθέσεών τους

Είναι πολυπληθείς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών. Σε μία ενέργεια (επίθεση ΑΤ Πλατείας Δημοκρατίας) συμμετείχαν 30 κουκουλοφόροι

Από απλά γκαζάκια, στην αρχή, αναβάθμισαν τα μέσα που χρησιμοποιούν στις επιθέσεις του με τη χρήση ωρολογιακών μηχανισμών

Προειδοποίησαν με τηλεφωνήματά τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τις τελευταίες επιθέσεις

Αναλαμβάνουν την ευθύνη των ενεργειών τους με γραπτά κείμενα που δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org

Τρία δακτυλικά αποτυπώματα, μία τρίχα και ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας είναι τα μόνα στοιχεία που διαθέτουν για τα μέλη τους οι αρχές, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να οδηγήσουν σε σύλληψη

http://vlemma.files.wordpress.com/2008/12/molotovanthos.jpg

“Αναρχικούς” βλέπει η ΕΛΑΣ στις ληστείες με βαριοπούλες

“Ληστής είναι το κράτος και οι τράπεζες που έχουν όλο το κεφάλαιο”. Η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιήθηκε από μέλη της ομάδας των “ληστών με τις βαριοπούλες”, που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει τρία χτυπήματα στη Βόρεια Ελλάδα, με λεία που πλησιάζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η δράση των συγκεκριμένων ληστών τραπεζών παραπέμπει ευθέως σε κύκλους αντιεξουσιαστών που έχουν περάσει στο κοινό έγκλημα, όπως υποστηρίζουν επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ληστείες τέτοιου τύπου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι δράστες εισβάλλουν στα υποκαταστήματα τραπεζών, αφού πρώτα κλείσουν για το κοινό, σπάζουν με βαριοπούλες τις γυάλινες κεντρικές εισόδους και αρπάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ανοιχτά εκείνη την ώρα χρηματοκιβώτια, λόγω της καταμέτρησης που γίνεται. Αρκετές περιπτώσεις τέτοιων ληστειών έχουν καταγραφεί στην Αθήνα και γι’ αυτό αξιωματικοί της αστυνομίας που ερευνούν τις υποθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμούν πως αρκετοί από τους δράστες προέρχονται από την πρωτεύουσα και επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη μόνο γι’ αυτόν το λόγο.

- Η πρώτη ληστεία τέτοιου τύπου στη Θεσσαλονίκη ήταν θεαματική και έγινε στις 16 Μαρτίου λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πολίχνης. Τρεις που φορούσαν κράνη στάθμευσαν τις δύο μηχανές τους έξω από το υποκατάστημα στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη, ο ένας έσπασε με βαριοπούλα τη γυάλινη είσοδο και οι άλλοι δύο άρπαξαν τα χρήματα. Λεία 130.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη ληστεία οι δράστες έδειξαν το αντιεξουσιαστικό προφίλ τους από τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν. “Θεωρούμε πως ανήκουν στον αναρχικό χώρο, αλλά έχουν πλέον ισχυρές διασυνδέσεις στους κύκλους των ποινικών”, τόνισε μιλώντας στη “ΜτΚ” ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που ενημερώνεται για τη δράση των συγκεκριμένων ληστών.

Η πρώτη ληστεία σήμανε συναγερμό στις διωκτικές αρχές, αλλά παρ’ όλα αυτά οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την εποπτεία του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν είχαν αποτελέσματα στις έρευνές τους. Σχετικά έχει ενημερωθεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, χωρίς επίσης να προκύψει κάτι από την πλευρά της.


ΓΕΜΙΣΑΝ ΣΑΚΟΥΣ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Το δεύτερο χτύπημα της ίδιας ομάδας ήταν ακόμη πιο θεαματικό. Το μεσημέρι της 20ής Μαΐου τέσσερις ένοπλοι σταματούν με δίκυκλα μεγάλου κυβισμού έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Λαγκαδά, στη Σταυρούπολη. Αδιαφορώντας για τον κυκλοφοριακό φόρτο του δρόμου εκείνη την ώρα, οι τρεις εισβάλλουν στην Τράπεζα, αφού πρώτα σπάζουν με βαριοπούλες τη γυάλινη είσοδο. Λεία 640.000 ευρώ. Ήταν από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν αφαιρεθεί σε ληστείες, καθώς οι δράστες βρήκαν ανοιχτό το κεντρικό χρηματοκιβώτιο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως δεν πήραν και άλλα χρήματα, επειδή δεν είχαν άλλους σάκους να τα τοποθετήσουν!

Στην περίπτωση αυτή, οι “ληστές με τις βαριοπούλες”, επιχείρησαν να παραπλανήσουν με τη φρασεολογία τους και χρησιμοποίησαν ρωσικές λέξεις, απευθυνόμενοι στους υπαλλήλους του υποκαταστήματος. Ωστόσο, την ώρα εκείνη στην Τράπεζα ήταν κάποιοι ρωσομαθείς, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως οι δράστες δεν είχαν σχέση με τη Ρωσία και δεν μιλούσαν καλά τη γλώσσα.

- Την ώρα που εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, η ομάδα μεταφέρεται και χτυπάει στην Καβάλα, στις 10 Ιουνίου, πάλι με τον ίδιο τρόπο. Τρία άτομα, εισβάλουν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στις 3 το μεσημέρι, αφού πρώτα σπάζουν τη γυάλινη πόρτα του. Λεία 60.000 ευρώ.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως ήδη οι διωκτικές αρχές που ερευνούν τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν βεβαιωθεί ότι οι δράστες προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, όπως και ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα, με διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά. Παρ’ όλα αυτά, τα βίντεο των τραπεζών, που κατέγραψαν τις ληστείες, δεν ταυτοποιήθηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα, για να εντοπιστούν και να συλληφθούν.

http://www.antinews.gr/blogimages/38ew6.jpg

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Της Φανής Χαρίση

Η μυστική συνάντηση, την Πέμπτη, του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, του διοικητού της ΕΥΠ Δ. Παπαγγελόπουλου και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρα είχε να κάνει με την ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά τη δράση των αντιεξουσιαστών, που ξεκινά από τις χαοτικές πορείες και τις μολότοφ, και φτάνει έως τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ειδικά, και ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως, οι τρεις άνδρες ανησυχούν καθώς τελευταία οι αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη έχουν επιδείξει σειρά χτυπημάτων, ενώ την ίδια ώρα η αντιτρομοκρατική βαδίζει στα τυφλά, αδύναμη μέχρι στιγμής να εκμεταλλευτεί ευρήματα κ.ά., και να προχωρήσει σε συλλήψεις.

Η προκήρυξη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" είχε ιδιαίτερα απειλητικό χαρακτήρα εναντίον δικαστών και αστυνομικών. Και μπορεί τις τελευταίες μέρες να δείχνουν ότι τελούν εν αδεία, όμως στα υψηλά κλιμάκια των διωκτικών αρχών θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΘ θα είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά. Ζητήθηκε εντονότατη κινητοποίηση αντιτρομοκρατικής και κρατικής ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά οι δύο πόλεις λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία αντιεξουσιαστών, οι οποίοι καταφέρουν χτυπήματα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

ΠΗΓΗ

http://meneksedia.pblogs.gr/files/33586-p---_on_anarchists.jpg

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H KYBERNHSH TOYS AFHNEI KAI ALONIZOYN