5 Αυγ 2009

«Ευρωπαϊκή σύσταση» στα Σκόπια

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSQNM1Rz7dj9_DWwUuZYnhrOJS-vifR-hih_BpxJzp_QDi5uQ2c9IVW9_UlyuYXoxWCa99GA2MVDzQCmHAbBxxZXOA07Tl86IsW_I7eIGrGUVz6YLBfIouCIrvpgxCqg1JtLGCxxt92ew/s400/%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1+%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF.jpg

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, Έρβαν Φουερέ, κληθείς να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν, η ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έκρινε ότι «είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις».

«Ακούσατε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε σύσταση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για να προβεί, όμως, σε κάτι τέτοιο οπωσδήποτε χρειάζεται ύψιστα επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξει στα κράτη-μέλη ότι, η χώρα ολοκλήρωσε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της. Ελπίζουμε ότι, κατά την επερχόμενη περίοδο θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», δήλωσε ο κ. Φουερέ, έπειτα από συνάντηση που είχε, χθες, με τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, στα Σκόπια.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ 'ΜΙΑ', «προανήγγειλε δεύτερο βέτο» για την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεμελιώνονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Εάν η Επιτροπή προτείνει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η σύσταση ακολούθως προωθείται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση έναρξης των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι καθοριστική. Γι' αυτό και εμείς ενθαρρύνουμε συνεχώς τις δύο πλευρές, κατά τις επόμενες εβδομάδες, να επιχειρήσουν να εξεύρουν συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο κ. Φουερέ.

Ερωτηθείς, εάν οι προαναγγελίες για το ενδεχόμενο αποχής του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA από τις εργασίες του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ μπορούν να επηρεάσουν την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ απάντησε ότι επανειλημμένως μέχρι τώρα έχει υπογραμμιστεί πως η τακτική της αποχής από τις εργασίες του Κοινοβουλίου πρέπει να εγκαταλειφθεί.

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχει χώρος για αποχή από τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Είναι σημαντικό το DPA, ως καταξιωμένο πολιτικό κόμμα, να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου. Είναι πολύ προτιμότερο γι' αυτούς να ασκούν επιρροή στις αποφάσεις εντός, παρά εκτός Κοινοβουλίου. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τους παροτρύνουμε να μην προβούν σε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: