7 Αυγ 2009

Ο νέος «κουμπάρος» του Ερντογάν

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=11949532&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν συμφωνία
συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, που ενισχύει σημαντικά τη θέση των δύο χωρών στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και τις κάνει, όπως δήλωσαν, «αναμφίβολα στρατηγικούς εταίρους».

Oι δύο ηγέτες συμφώνησαν χθες στην Άγκυρα να περνά μέρος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ουσιώδη για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» και τόνισε ότι παρ΄ ότι ο ρώσικος αγωγός αποτελεί εναλλακτική πρόταση απέναντι στον αγωγό Νabucco που στηρίζουν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, δεν είναι «ανταγωνιστικός». Παρά τις δηλώσεις αυτές όμως, οι Ρώσοι επισπεύδουν τις εργασίες για την κατασκευή του, ενώ εξασφάλισαν και την άδεια των τουρκικών αρχών να πραγματοποιήσουν ερευνητικές εργασίες στις περιοχές απ΄ όπου θα περάσει.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και συμφωνία στον τομέα του πετρελαίου παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ο ιταλικός όμιλος Εni είναι βασικός εταίρος στον αγωγό South Stream, μαζί με τον ρωσικό Gazprom. Επίσης υπεγράφη συμφωνία για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από τους Ρώσους στην τουρκική περιοχή του Ακουγιού.

Από τις συμφωνίες βγήκαν ενισχυμένες και οι δύο χώρες. Οι Ρώσοι επειδή βιάζονται να ολοκληρώσουν τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, την οποία προμηθεύει με το 1/4 των αναγκών της, και παράλληλα απέφυγε να περάσει ο South Stream από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας με την οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Η Τουρκία, η οποία πριν από έναν μήνα υπέγραψε τη συμμετοχή της και στον αγωγό Νabucco, επειδή έτσι ενισχύει σημαντικά τον ρόλο της στην περιοχή μέσα από τον ανταγωνισμό Ε.Ε. και Μόσχας, ενώ εξασφαλίζει ταυτόχρονα την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο μαζί με σημαντικά οικονομικά κέρδη.

Οι Ρώσοι έδειξαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη συμφωνία, γεγονός που φάνηκε και στις δηλώσεις του υποδιευθυντή του γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού, του Γιούρι Ουσακόφ ο οποίος επεσήμανε πως η Ρωσία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία ανήλθε στην πέμπτη θέση του ρωσικού εξαγωγικού εμπορίου. Ο όγκος των ανταλλαγών έφθασε τα 40 δισ. δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Στις συναντήσεις πάντως συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ανάπτυξη των μεταφορών, των οδικών, σιδηροδρομικών και ατμοπλοϊκών συγκοινωνιών και η ενίσχυση του τουρισμού, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν πέρσι τα τουρκικά θέρετρα.

«Πιο κοντά» για τον πετρελαιαγωγό

ΕΝΑ ΑΛΛΟ μεγάλο σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν είναι ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα- Τσεϊχάν, για τον οποίο συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη της σκοπιμότητας της ρωσικής συμμετοχής. Η Τουρκία έχει επανειλημμένως προσκαλέσει τη Μόσχα να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό που άρχισε το 2007 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, αλλά για πρώτη φορά τώρα «έγινε ένα βήμα προσέγγισης», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Τρανσνέφτ Νικολάι Τόκαρεφ στην Άγκυρα όπου συνοδεύει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο αγωγός θα ξεκινάει από το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Σαμσούντα, θα καταλήγει στο λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο και θα επιτρέπει τη μεταφορά πετρελαίου παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλλια.

ΠΗΓΗ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΕΝΟΤΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ , ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΡΜΑ , Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ , Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΛΙΓΜΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ "ΓΛΥΨΙΜΟ" ΜΕΡΙΚΩΝ ΚΟΚΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΑ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΕΔΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΙΣΩΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ "ΧΕΙΡΙΣΜΟ" ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ "ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ" , ΟΠΩΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ , ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ , ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ "ΛΥΣΗ" ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΛΙΒΥΗ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΟΖ ΤΟΥΣ.

ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ Η ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΑΞΟΝΑΣ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΧΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

http://www.hnms.gr/hnms/contents/eastMediterraneanBulletin_460_jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: