11 Αυγ 2009

«Να ανοίξουν τα αρχεία για τους αγνοουμένους»

http://anti-virus.com.gr/wp-content/uploads/2009/01/___________________________________.jpg

Κατακραυγή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της εν ψυχρώ
δολοφονίας των πέντε Ελληνοκυπρίων στρατιωτών που είχαν συλληφθεί από τουρκικές δυνάμεις το 1974.

Ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση καλούν εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να ανοίξει τα αρχεία για τους αγνοουμένους.

«Οι αποκαλύψεις αυτές καθώς και οι πληροφορίες για τη δολοφονία των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, υποστηρίζοντας πως «επιτέλους, πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή». Αναλόγως και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου δήλωσε στο ΡΙΚ πως «η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων», σχετικά με τους πέντε στρατιώτες που δολοφονήθηκαν στο χωριό Τζιάος καθώς και για την εκτέλεση της οικογένειας τα λείψανα της οποίας βρέθηκαν στη Λάπηθο.

Ειδικά για τους στρατιώτες που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει τη σύλληψή τους. «Η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν», υπογράμμισε. Για την τετραμελή οικογένεια- γονείς και δύο παιδιά- στη Λάπηθο ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η δολοφονία τους «δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ωστόσο ο κ. Στεφάνου απέναντι στην πρόταση πολιτικών κομμάτων να γίνει προσφυγή κατά της Τουρκίας για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατόν να γίνουν» τόνισε, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας της απόφασης για άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού.

ΠΗΓΗ

ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ Η ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ "ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΘΑΨΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ. ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΠΑΡΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ.

"ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ" , ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ "ΛΥΣΟΥΝ" ΤΟ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ" , ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΗΝ ΤΣΑΝΤΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΙΣΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: