5 Αυγ 2009

Οι «ματωμένες μετοχές»

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Bildt_Rice_2006_10_24.jpg

Πολύ πριν αναλάβει η Σουηδία την Προεδρία της Ε.Ε, είχα επανειλημμένα τονίσει ότι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την δέουσα προσοχή, καθώς θα είναι ιδιαίτερα ...«εχθρική» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ήδη οι Ευρωβουλευτές μας που μετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο την παρουσίαση του προγράμματος για την εξωτερική πολιτική της Σουηδικής Προεδρίας, πήραν μια πρώτη γεύση για το TI θα ακολουθήσει.

Η προσοχή τόσο των Ευρωβουλευτών , όσο και των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να εστιαστεί κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα, για τα θέματα της διευρύνσεως και ειδικότερα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαία η φιλική του διάθεση για την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥπΕξ κ. Καρλ Μπιλντ έχει δεθεί με την Τουρκία μέσω επενδύσεων εκατομμυρίων, όπως αναφέρει το defenceΝet. Σε τέτοια έκταση, που ο σουηδικός Τύπος ζητούσε, λίαν προσφάτως, ακόμη και αυτή την παραίτησή του.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Μπιλντ προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥπΕξ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.

Τα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν μάλιστα και από εταιρεία του τουρκικού στρατού! Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως ...«ματωμένες μετοχές».

Ο κ. Μπιλντ είχε αναλάβει μάλιστα τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital ...15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών.

Σίγουρα, η διεθνής πολιτική σκακιέρα ανέκαθεν στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική. Αλλά στην περίπτωση του Σουηδού ΥπΕξ έχουμε ένα ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟ φαινόμενο.
Πέραν όμως των οικονομικών συμφερόντων υπάρχει και σαφές πολιτικό πρόβλημα. O κ. Μπιλντ όπως προείπα ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: