7 Αυγ 2009

Το μέλλον της Θράκης θα απασχολήσει το 8ο παγκόσμιο συνέδριων Θρακών

http://1tee-komot.rod.sch.gr/thrace_small.jpg

Η προοπτική και το μέλλον της Θράκης στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό θα απασχολήσουν τις διήμερες εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 15 και 16 Αυγούστου.


Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο παλιάς Νομικής Δ.Π.Θ., ενώ ήδη περισσότεροι από 300 σύνεδροι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται. Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης έδωσε μιλώντας στο «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηναίων και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρης Κοτσάκης, «ο στόχος του συνεδρίου, όπως αποφασίστηκε από την οργανωτική επιτροπή, είναι να αναδείξει τον ρόλο της Θράκης στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται με προοπτική για το μέλλον. Και αυτό με βάση τις νέες συνθήκες που υπάρχουν πλέον στην περιοχή μας, την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε., τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου που δημιουργούντα στην περιοχή μας, την διάνοιξη του κάθετου άξονα, που δημιουργούν καινούριες συνθήκες και προοπτικές. Θέλουμε, μέσα από αυτό το συνέδριο, να δώσουμε, με διάφορες τοποθετήσεις, πανεπιστημιακών αλλά και Θρακών του εξωτερικού, τις νέες διαστάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Φυσικά θα υπάρξουν και ιστορικά δεδομένα, αλλά τα προηγούμενα εφτά συνέδρια έχουν καλύψει αρκετά σημεία σε αυτό τον τομέα. Ούτε και εμείς το αποκλείουμε, μπορεί κάποιος στην εισήγηση του, την Κυριακή το απόγευμα που είναι ελεύθερες οι εισηγήσεις, να θέσει και τέτοιου είδους θέματα ιστορίας. Βασικός στόχος όμως είναι να δώσουμε τον τόνο της ανάπτυξης, της προοπτικής του μέλλοντος, για την Θράκη μας και γι’ αυτό τον λόγο η επιτροπή αποφάσισε να στοχοθετήσει το συνέδριο πλέον γι’ αυτό το θέμα που σας ανέφερα. Θα έχουμε πολλές εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς, κυρίως του Δ.Π.Θ.. Θεωρώ ότι δεν θα ήταν σωστό να φέρουμε εισηγητές από Αθήνα, από Θεσσαλονίκη, για να μας μιλήσουν για την περιοχή μας, όταν εδώ στην περιοχή μας έχουμε ένα πανεπιστήμιο με τους ανάλογους επιστήμονες οι οποίοι ζουν, δραστηριοποιούνται, ξέρουν την περιοχή καλύτερα από όλους τους άλλους. Θα υπάρχουν βέβαια και άλλες εισηγήσεις από τις Ομοσπονδίες και τους συλλόγους τους, σε θέματα που θα θέσουν οι ίδιοι οι σύνεδροι».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα βραβευτούν γόνοι Θρακών που διαπρέπουν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους Θρακιώτες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης και μπορούν μέσα από το γνωστικό τους αντικείμενο να κάνουν προτάσεις και ενέργειες για την περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: