1 Αυγ 2009

Ο 30ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ Δηλώνει θύμα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας

Πιέσεις και απειλές από Τούρκους, που είναι μέλη μυστικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε ο 30χρονος μουσουλμάνος που συνελήφθη για κατασκοπεία, την ώρα που φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαμοθράκη. Χθες, μετά την απολογία του στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης, κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.

Του Κώστα Καντούρη

“Απειλούν τη ζωή μου. Μου έλεγαν πως, αν δεν τους έδινα υλικό, δεν θα ξαναπατούσα το πόδι μου στην Προύσα, όπου έχω σπίτι”, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή, ο 30χρονος, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος, με την έννοια ότι διαβίβαζε φωτογραφίες σε ξένες υπηρεσίες με σκοπό να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. Ο μειονοτικός φωτογράφος επιβεβαίωσε πως του ζητήθηκε από Τούρκους να τους δώσει συγκεκριμένες φωτογραφίες στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων στον Έβρο.

Οι συνήγοροί του τόνισαν χθες πως η απολογία του και ειδικότερα το υπόμνημα που κατέθεσε περιορίστηκε σε νομικούς ισχυρισμούς για το αδίκημα της κατασκοπείας. Ειδικότερα, μέσω του υπομνήματος ο 30χρονος αρνήθηκε πως διέπραξε το αδίκημα, επειδή οι εγκαταστάσεις που φωτογράφιζε είναι ανοιχτές για κάθε διερχόμενο, επομένως δεν είναι απόρρητες, όπως ανέφερε. Ακόμη αρνήθηκε πως παρέδωσε φωτογραφικό υλικό σε Τούρκους, παρότι του είχε ζητηθεί, συνεπώς δεν ολοκληρώθηκε το αδίκημα, για το οποίο κατηγορείται, όπως επισήμαναν οι συνήγοροί του. Πάντως διέψευσε πως σε οποιαδήποτε στιγμή των καταθέσεών του επικαλέστηκε τη “μητέρα παρτίδα”, όπως διοχετεύτηκε ότι ο ίδιος χαρακτήρισε την Τουρκία.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΥΠ
Η δραστηριότητα του 30χρονου απασχολεί εδώ και λίγους μήνες τα κλιμάκια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Έβρο. “Ήταν φωτογράφος, του οποίου το κατάστημα ήταν μονίμως κλειστό. Απορούσαμε πώς κερδίζει χρήματα”, τόνισε καλά πληροφορημένη πηγή της μεθορίου στη “Μ”. Η σύλληψη του έλληνα μουσουλμάνου, ο οποίος κατάγεται από τη μειονοτική περιοχή του Δερείου στον Έβρο και έμενε στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης, έχει θορυβήσει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ τόσο για την ΕΥΠ όσο και για την αστυνομία θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Στην κατοχή του 30χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες εγκαταστάσεων.

“Δεν έχει σχέση με τις άλλες υποθέσεις κατασκοπείας, όταν συλλαμβάνονται άτομα που φωτογραφίζουν διάφορες εγκαταστάσεις στη μεθόριο, όπως έγινε πρόσφατα με έξι Βούλγαρους”, τόνιζαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην Αλεξανδρούπολη. Επιβεβαίωναν πως ο 30χρονος είχε συνεχείς επαφές στη γειτονική χώρα και έτσι κρίθηκε ύποπτος και παρακολουθήθηκε, αλλά εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο ίδιος εμμέσως παραδέχτηκε τις σχέσεις που είχε με τουρκικές υπηρεσίες. “Οι κατάσκοποι δύσκολα υποκύπτουν, αυτό προκαλεί ερωτήματα”, επέμειναν πρόσωπα που συμμετείχαν στις έρευνες της υπόθεσης.

Ακόμη, διερευνώνται οι σχέσεις που είχε και με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή που είναι οργανωμένα σε φιλοτουρκικά σωματεία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: