8 Ιουλ 2009

Με την λεοντή της φιλίας το περιοδικό του Μπατί Τράκυα

Με ένα εξώφυλλο που και σημειολογικά επικαλείται την φιλία ως γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες, το γνωστό περιοδικό του συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Κωνσταντινούπολης που στην τελευταία του έκδοση επικαλείται τα σημεία που μας ενώνουν δημοσιεύει μηνύματα υποστηρίζοντας την ελληνοτουρκική φιλία.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σε μια ακραιφνή δημοσιογραφία επιδίδεται ο μειονοτικός τύπος ακολουθώντας την δική του γραμμή, πολλές φορές με μια υστερία γύρω από τα ζητήματα που θίγει ως αιτήματα της μειονότητας και την γνωστή «πιπίλα» της εθνικής συνείδησης και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ή των εκλογών των μουφτήδων σε μια χώρα που κάθε υπερβολή τα ανέχεται όλα. Είναι ο τύπος που δεν θα τον δείτε να κρέμεται σε κανένα περίπτερο, που κυκλοφορεί εν είδη φέιγ βολάν πόρτα-πόρτα που όμως ασκεί τον δικό του ρόλο στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, που απέχει συστηματικά από τα τοπικά δρώμενα αν δεν αφορούν αμιγώς τους τουρκόφωνους.

Με την λεοντή της φιλίας το περιοδικό του Μπατί Τράκυα

ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι των Βαλκανίων συναντήθηκαν στο Κόσσοβο
Εξέδοσαν μανιφέστο με πρωτοβουλίες και δράσεις που ετοιμάζουν
Η τρίτη συνάντηση θα γίνει στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε στο Κόσσοβο η δεύτερη συνάντηση δημοσιογράφων με θέμα την «Ενσωμάτωση των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων στην Ε.Ε.» η οποία συνδιοργανώθηκε από τον σύλλογο δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον σύλλογο Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη διεθνής διοργάνωση στην ιστορία της δημοκρατίας του Κοσσόβου στον τομέα του Τύπου, επισημάνθηκαν τα προβλήματα των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων και αναζητήθηκαν τρόποι για την επίλυσή τους. Επίσης, αποφασίστηκε η τρίτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Οι δημοσιογράφοι από την Τουρκία επισκέφτηκαν την τουρκική στρατιωτική μονάδα στο Πρίζρεν.

Η πρώτη «συνάντηση Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων» είχε πραγματοποιηθεί στην Αδριανούπολη. Στη δεύτερη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hotel στην πρωτεύουσα Πρίστινα του Κοσσόβου, συμμετείχαν δημοσιογράφοι από την Τουρκία, το Κόσσοβο, την Ρουμανία, την "Μακεδονία", την Σερβία και την Ελλάδα. Στη συνάντηση, η οποία είχε μεγάλη απήχηση στο Κόσσοβο, συμμετείχαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσσόβου Shajip Muja, ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στο Κόσσοβο Ντογάν Ισίκ και παράλληλα μεγάλος αριθμός Κοσσοβάρων δημοσιογράφων.

Για το ψήφισμα των αποτελεσμάτων, μετά την συνάντηση στην Πρίστινα, επιλέχτηκε η πόλη Πρίζρεν όπου ζουν πολλοί Τούρκοι.
Στο ψήφισμά τους οι σύνεδροι, οι οποίοι συναντήθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου πολιτισμού και τέχνης του Πρίζρεν, τόνισαν τα προβλήματα των Τούρκων δημοσιογράφων στα Βαλκάνια και τις λύσεις αυτών.

Στο ψήφισμα των δέκα άρθρων του συνεδρίου, που ετοιμάστηκε από 48 γενικούς διευθυντές εκδόσεων από 19 χώρες της Ευρώπης αποφασίστηκε να στηριχθεί το έγγραφο «η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία του Τύπου». Με εισήγηση των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην συνάντηση το ψήφισμα υπέγραψαν ο πρόεδρος του συλλόγου δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπουλέντ Αϊάν και ο πρόεδρος του συλλόγου Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου Ιμπραχήμ Ασλάν.

Η τελική μορφή του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Πρέπει να παγιωθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των τουρκικών φορέων των ΜΜΕ στα Βαλκάνια και των δημοσιογράφων. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες ίδρυσης βαλκανικού πρακτορείου ειδήσεων, όπως είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνάντηση. Πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα περιλαμβάνει ειδήσεις από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Συνάντηση Τούρκων δημοσιογράφων στα Βαλκάνια», η οποία και θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τους συναδέλφους μας.

Λαμβάνοντας υπόψη και την σημασία που έχουν τα ΜΜΕ στην διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας στα Βαλκάνια, πρέπει να αναπτυχθούν τα ΜΜΕ που απευθύνονται στις μειονότητες και να αναζητηθεί υποστήριξη από σχετικά ιδρύματα και φορείς. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να ετοιμασθούν σχέδια, ώστε να επωφεληθούν από τα κονδύλια της Ε.Ε. Πρέπει να γίνει αγώνας σχετικά με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» με τα οποία έρχονται κατά καιρούς αντιμέτωποι και οι δημοσιογράφοι των χωρών της ΕΕ και διάφορες εθνικές ομάδες. Παράλληλα, με την υποστήριξη που θα παρέχουν άτομα και φορείς άλλων χωρών για την επανέκδοση μιας τουρκικής εφημερίδας στην χώρα αυτή, δεδομένου ότι έχουν κλείσει οι εφημερίδες που εκδίδονταν στην τουρκική στο Κόσσοβο, πρέπει σχετικά με το θέμα να γίνουν διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς. Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο θέμα έκδοσης βίζας για τους Τούρκους δημοσιογράφους των Βαλκανίων, πρέπει να υπάρξει στήριξη από τις επαγγελματικές οργανώσεις και γραπτό αίτημα προς τα προξενεία και τις πρεσβείες των χωρών για τις οποίες ζητείται βίζα, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις. Πρέπει να ξεκινήσουν όσο νωρίτερα γίνεται διαβήματα για την ίδρυση επαγγελματικών φορέων, όπως συλλόγων και ενώσεων, στις χώρες των Βαλκανίων όπου υπάρχουν τουρκικά ΜΜΕ, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν είναι οργανωμένοι.
Πρέπει οι εργασίες στο θέμα της ίδρυσης Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων των Βαλκανίων, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ταχέως να περατωθούν. Πρέπει να γίνουν διαβήματα και να ξεκινήσουν οι διοργανώσεις για την τρίτη Συνάντηση των Τούρκων δημοσιογράφων των Βαλκανίων, η οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα».
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην συνάντηση επισκέφθηκαν το Τάγμα της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης του Κοσσόβου που υπηρετεί ως ειρηνευτική δύναμη στο Πρίζρεν. Ο διοικητής του τάγματος, αντισυνταγματάρχης πεζικού, Μεχμέτ Νάϊζ Γιγίτ υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητές τους. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και το μαυσωλείο Σουλτάν Μουράτ που βρίσκεται στον δρόμο για την Μιτρόβιτσα.

ΓΡΑΨΑΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αγιάν, πρόεδρος του συλλόγου δημοσιογράφων νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνάντηση που είναι η συνέχεια εκείνης που προηγήθηκε στην Αδριανούπολη, είπε: «Οι εργασίες που ξεκινήσαμε οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κατά την συνάντησή μας στην Αδριανούπολη για να αναζητηθεί λύση στα προβλήματά μας και να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ μας, στο Κόσσοβο επιταχύνθηκαν. Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός των εργασιών μας θα ενταθεί περισσότερο».
Ο Ασλάν, πρόεδρος των Τούρκων δημοσιογράφων του Κοσσόβου είπε: «Από την ίδρυση της δημοκρατίας του Κοσσόβου, αυτή ήταν η πρώτη διεθνής συνάντηση στον τομέα των ΜΜΕ κατά την οποία μαζί με τους συναδέλφους που κατέφθασαν από κάθε γωνιά των Βαλκανίων, κατά μία έννοια, γράψαμε ιστορία».
Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πριν από την συνάντηση στο Κόσσοβο μετέβησαν στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας όπου συναντήθηκαν με τον Ιβάν Μπουνκόφ, γενικό διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας «Νοβ Ζίβοτ» τον οποίον και συγχάρηκαν για την πρόσφατη εκλογή του ως προέδρου της Ένωσης Τοπικών ΜΜΕ της Βουλγαρίας.

Μετάφραση από την εφημερίδα Μπιρλίκ 16-06-2009

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: