11 Ιουλ 2009

Στόχος η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας και να καταστεί τόπος παγκόσμιου προσκυνήματος

http://silia.files.wordpress.com/2008/05/dsc00834.jpg

Όπως είναι η Μέκκα, όπου κάθε χρόνο πηγαίνουν για προσκύνημα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, όπως είναι το Τείχος των Δακρύων για τους Εβραίους και ο Άγιος Πέτρος για τους καθολικούς, έτσι πρέπει να αποκατασταθεί και η Αγία Σοφία για τους ορθόδοξους χριστιανούς

Το κίνημα για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας δημιουργήθηκε από Έλληνες μετανάστες των ΗΠΑ. Ξεκίνησε ως "Free Agia Sophia, Council of America". Στη συνέχεια δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο το Free Agia Sophia, Council of Europe και σειρά έχουν το Free Agia Sophia, Council of Hellas και Free Agia Sophia, Council of Russia.

Πρωτεργάτης της ιδέας ο Κρις Σπύρου, που κατά την παρουσίαση σήμερα του κινήματος και της ιδέας στη χώρα μας, θυμήθηκε τις συμβουλές που του έδινε, όταν ήταν φτωχό και πεινασμένο παιδί σε ένα ηπειρώτικο χωριό, η αγράμματη -αλλά σοφή - γιαγιά του.
Στόχος του κινήματος είναι η Αγία Σοφία να αποκατασταθεί ως ναός της Ορθοδοξίας και να πάρει τη θέση που της αξίζει δίπλα στους σημαντικούς ιερούς τόπους άλλων θρησκειών: «Όπως είναι η Μέκκα, όπου κάθε χρόνο πηγαίνουν για προσκύνημα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, όπως είναι το Τείχος των Δακρύων για τους Εβραίους και ο Άγιος Πέτρος για τους καθολικούς έτσι πρέπει να αποκατασταθεί και η Αγία Σοφία για τους ορθόδοξους χριστιανούς», είπε ο κ. Σπύρου.

Αυτό που άμεσα επιδιώκει το συμβούλιο της κινήματος είναι να τελέσει θεία λειτουργία και παγκόσμιο προσκύνημα στην Αγία Σοφία το 2010. Στις αρχές φθινοπώρου αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα τελεσθούν. Συγχρόνως, θα ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση να ενταχθούν η θεία λειτουργία και το παγκόσμιο προσκύνημα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πόλη - πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010».

Όπως σημείωσε ο κ. Σπύρου «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν μπορεί να αποτελεί η πόλη ή όποια άλλη πόλη, όταν στη χώρα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και απαγορεύεται η ελεύθερη έκφραση της πίστης των ανθρώπων».
Ο κ. Σπύρου επέκρινε τη χρησιμοποίηση της ιστορικής εκκλησίας της Αγ. Ειρήνης στην Πόλη για μουσική συναυλία και χαρακτήρισε τον Πατριάρχη «όμηρο» του τουρκικού κράτους. Για τη χρησιμοποίηση της Αγίας Ειρήνης για μουσική συναυλία, σημείωσε ότι «θα έπρεπε να είχαν υπάρξει αντιδράσεις ανάλογες με αυτές των πιστών άλλου θρησκεύματος όταν το Ισραήλ προσπάθησε να φτιάξει πεζοδρόμιο δίπλα στο τέμενος του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ»...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: