22 Ιουλ 2009

Εμπλοκή στο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λένε οι Βούλγαροι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ6Gyac3fkk-6TC7AbmA6QjaBYRTmwU9uPlwTA3GzZOl9kbHTk9-EnZYu8rpd2vCVv_fT6Z6bztymw1qenpaHueuaKqqb0XsFR3qfdvmlarMMaVKmkqcruTLM3clJa-bNqy9bTGWp1fZjK/s400/%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg

Ξαφνική εμπλοκή στο σχέδιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, προέκυψε χθες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου «Novinite». Το τηλεγράφημα επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος που ανέλαβε πρόσφατα την εξουσία, και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του GERB είναι πιθανόν να ακυρώσει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα μιλά για πιθανή ακύρωση του έργου από την νέα κυβέρνηση Μπορίσοφ, η οποία έχει ήδη επιβάλει προσωρινό «μορατόριουμ» σε δύο άλλα έργα ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε, όπου συμμετέχουν οι κρατικές εταιρείες Atomstroyexport και Gazprom.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λογική βάση στο project Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και δεν έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε έργα που από μόνα τους καταλήγουν σε αδιέξοδο», φέρεται να έχει δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο της γείτονος ο κ. Ρόσεν Πλεβνελίεφ. Το συγκεκριμένο στέλεχος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους να αναλάβουν υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση με πιο πιθανό χαρτοφυλάκιο αυτό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Γιατί παγώνουν άλλα ενεργειακά έργα στη Βουλγαρία

«Δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά γράμμα τα όσα μεταδίδονται από τα βουλγαρικά μέσα», αναφέρουν από την πλευρά τους κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την είδηση. «Παρακολουθούμε τα όσα γράφονται και μεταφέρονται»- συνεχίζουν- «αλλά είναι πολύ πιθανόν να εντάσσονται στο μετεκλογικό κλίμα που επικρατεί ακόμη στη γείτονα. Τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών στη γειτονική χώρα, ο ηγέτης του κόμματος GERB ζήτησε από τον απερχόμενο υπουργό ενέργειας Ντιμιτρόφ να «παγώσουν» οι εργασίες όλων των ενεργειακών project μεγάλης κλίμακας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αν πάντως εξαιρέσει κανείς τη χθεσινή είδηση, οι διαδικασίες με βάση τα χρονοδιαγράμματα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προχωρούν ομαλά ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο έργο έχουν δεσμευτεί πως θα κάνουν ό,τι πρέπει προκειμένου να κυλήσουν τα πάντα με βάση τον προγραμματισμό.

Τα δημοψηφίσματα των Δήμων

Και μπορεί τρεις δήμοι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, του Burgas, του Pomorie, και του Sozopol, να έχουν αντιταχθεί με τοπικά δημοψηφίσματα στο project, ωστόσο αυτά δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής ώστε να καταστούν δεσμευτικά με βάση τα ισχύοντα στη γειτονική χώρα.

Για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη έχει ήδη δημιουργηθεί η εταιρεία Transbalkan Oil Pipeline BV στην οποία μετέχουν με ποσοστό 51% οι ρωσικές εταιρείες Gazpromneft, Rosneft και Transneft, 24,5% οι βουλγαρικές Bulgargas και Technoexportstroy, 23,5% τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Θράκη και 1% το Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: