8 Ιουλ 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/16-06-09/16-06-09_284440_21.jpg

Συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς και για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι έχουν γίνει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε «να προχωρήσουμε προς τις κατευθύνσεις, που έχουν χαραχθεί, ώστε να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα, που έχουν προκύψει στη Σομαλία με την καταπολέμηση της πειρατείας».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν συζητήθηκαν οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν έγινε αναφορά, ενώ σε ερώτημα αν θα αυξηθεί η δύναμη, που μετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, ούτε τέτοια συζήτηση. Σημείωσε δε, πως «οι ελληνικές δυνάμεις, που μετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, είναι σε πολύ χαμηλότερο όριο από την οροφή, που έχει οριοθετήσει το ΚΥΣΕΑ».

Σε ό,τι αφορά το διοικητή του στρατηγείου στη Λάρισα, σημείωσε ότι όποιας εθνικότητας και αν είναι ο διοικητής δεν έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο και αυτό καταγράφεται ρητά, στα κείμενα της νέας δομής δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

«Κατά συνέπεια, ο,τιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το ΑΤΑ με το αρχηγείο της Λάρισας», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, σημείωσε ότι αυξήθηκε η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής και να υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι την επόμενη βδομάδα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών, στη Στοκχόλμη, και το θέμα θα τεθεί και πάλι. «Θα επαναλάβουμε αυτό που τόνισε και ο Επίτροπος της ΕΕ Ζακ Μπαρό», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Από δω και πέρα, ιδίως μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή της Συμφωνίας επανεισδοχής, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη, ότι προωθείται η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, πως θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ ύστερα από τροποποιήσεις στους οργανισμούς των ταμείων και σημείωσε πως έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο, Ζ. Μπαρό, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ "DEFENCENET"

Δεν υπάρχουν σχόλια: