13 Ιουλ 2009

Τριπλή παραβίαση του Συντάγματος !


Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ.Κασιμάτη, , ο οποίος λέει τα πράγματα με το όνομά τους, δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Το Παρόν».

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη το κόμμα που δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές,σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα.

Μια τέτοια επιλογή αποτελεί ΤΡΙΠΛΗ παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναφέρει ο κ. Κασιμάτης, και σχολιάζοντας τις προθέσεις που έχουν εκφρασθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζει:«Το Σύνταγμα, αναθέτοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αποβλέπει σε κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα και την πολιτική καταλληλότητα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι επιτρεπτό. Ούτε είναι, ασφαλώς, επιτρεπτό το κριτήριο του αν χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές ή όχι».

Μάλιστα ο κ. Κασιμάτης προχωρά και σε πολιτικές κρίσεις σχετικά με τις εκφρασθείσες προθέσεις του κ.Γ. Παπανδρέου και χαρακτηριστικά αναφέρει:«Είναι ένα μεγάλο ζήτημα πολιτικού ήθους, το οποίο, πιστεύω, είναι χωρίς αντικείμενο. Δεν μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σειρά ετών θα καταψήφιζε έναν υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρά σειρά ετών ανώτατο στέλεχος του, ικανός και άξιος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών του και ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τιμά το ανώτατο λειτούργημα με την άριστη άσκησή του και είναι αποδεκτός από ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του ελληνικού λαού. Μια τέτοια κίνηση, και μάλιστα αντισυνταγματική, δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κατηγορηματική και με σαφή επιχειρήματα η συνέντευξη- καίρια παρέμβαση του κ. Κασιμάτη στο κυρίαρχο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που επιχειρείται να μετατραπεί σε μοχλό εξελίξεων, θέτει το κάθε κόμμα προ των ευθυνών του.

Και τα λέει αυτά ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία (επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών), στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντής του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού, ο οποίος χειρίσθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: