18 Ιουλ 2009

Αναβολή της επίσκεψης Μπακογιάννη στην Αγκυρα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXkAIyK9ZeQZF8pZ8XYKhuIHUfN4ijw8cRieh6WMff9kBiG_POW-co14ZTq6vN0TMvMNBJpu2Yb9dCCQF9oR8NmRYECB6n9l1sAxAWM0ieSWhUG6Ot3NY4YzS3H_u86anViHeoeqGbgLL5/s400/PARABIASEIS63636.jpg

Για μετά το καλοκαίρι, όπως οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν εδώ και ημέρες, φαίνεται ότι μετατοπίζεται η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στην Αγκυρα. Η ίδια η κ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική να γίνει η επίσκεψη μέσα στο καλοκαίρι. Η υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε το φορτωμένο πρόγραμμα, κυρίως λόγω της προεδρίας του ΟΑΣΕ, ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία στο Αιγαίο, σαφώς και δεν διαμορφώνει πλαίσιο κατάλληλο για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.

Η ίδια η κ. Μπακογιάννη, άλλωστε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «βεβαίως ενοχλημένη» από την κατάσταση που έχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ότι μπορούν να πετάνε πάνω από κατοικημένα νησιά οι Τούρκοι, παραβιάζοντας κάθε συνθήκη και κάθε έννοια Δικαίου. Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, τονίζοντας ότι είναι τρόπος να εκτονωθεί η κατάσταση.

Αναφορικά με την ενέργεια της Αγκυρας να θέσει εκ νέου το σύνολο των αξιώσεών της στο Αιγαίο, μιλώντας για «πακέτο προβλημάτων που απαιτούν συνολική αντιμετώπιση», η κ. Μπακογιάννη, εξερχόμενη από το προεδρικό μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, δήλωσε ότι: «Μοναδική εκκρεμότητα με την Τουρκία, μοναδικό θέμα που συζητά η Αθήνα, είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της χώρας μας για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη».

Σε ερώτηση για τα αίτια της αναβαθμισμένης τουρκικής προκλητικότητας, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η Τουρκία δείχνει αυτή τη στιγμή να αναζητά ταυτότητα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και εσωτερικά, αλλά και σε σχέση με την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της. Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης και η υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής έχει ουσιαστικά ενταχθεί στις υποχρεώσεις της γείτονος έναντι της Ε. Ε.

Από τη Σκιάθο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κρίση εθνικής στρατηγικής στα σοβαρά θέματα» και διατύπωσε τη διαφωνία του σε επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο». Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «εγκατάλειψη της στρατηγικής της παραπομπής στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα», για να προσθέσει ότι «πρόσφατα η κυβέρνηση ξαναανακαλύπτει τη Χάλκη».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: