9 Ιουλ 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Τα βιβλία πάνε στο... Φάρο


Οι φίλοι του βιβλίου έχουν την ευκαιρία από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες να επισκεφθούν το 18o Φεστιβάλ Βιβλίου της Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιείται στην παραλία της πόλης, στον Φάρο.

Το κεντρικό πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, που προβάλλει όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Θράκης, θα εγκαινιαστεί επίσημα το Σάββατο στις 9 μ.μ. από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και το νομάρχη Έβρου.
Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Εγνατία του βιβλίου και του πολιτισμού” του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, που μέσα από τις εκδηλώσεις του προσπαθεί να μεταφέρει τη γνώση και τον πολιτισμό από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
Ο θεσμός του περιφερειακού φεστιβάλ βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη δημιουργήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Αρχικά πραγματοποιούνταν κάθε διετία, σύντομα ωστόσο μετατράπηκε σε ετήσιο πολιτιστικό γεγονός μετά από απαίτηση των τοπικών φορέων και των βιβλιοπωλών της περιοχής. Από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και οι βιβλιοπώλες Αλεξανδρούπολης διοργανώνουν από κοινού το φεστιβάλ με την υποστήριξη του δήμου Αλεξανδρούπολης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης νομού Έβρου υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα 40 εκθετήρια του φετινού φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν 100 εκδότες από όλη τη χώρα, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων, που ξεπερνούν τις 20.000 και προέρχονται από εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν ακόμα εκθετήρια της νομαρχίας Έβρου, του δήμου και της ιεράς μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, που παρουσιάζει φέτος το περιοδικό της.

Μέσα από το πλούσιο υλικό της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το βιβλίο σε όλες του τις μορφές και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους ίδιους τους δημιουργούς και τους συντελεστές της παραγωγής βιβλίου. Την ίδια ώρα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το πολιτιστικό τμήμα του δήμου, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις ζωγραφικής από καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής.

ΠΗΓΗ

Η ανάγνωση πλουτίζει την μνήμη, καλλιεργεί το γούστο και μορφώνει τον χαρακτήρα

Ισοκράτης


Η ανάγνωση τελειοποιεί τον άνθρωπο

Βάκων


Το διάβασμα ανοίγει τα παράθυρα της ψυχής μας και αφήνει το φως και τη ζεστασιά να την πλημμυρίσει

S.P.B. Mais


Η ανάγνωση βιβλίων αποφέρει βεβαία ανακούφιση στις πιο μελαγχολικές στιγμές

Ζίμμερμαν


Δεν υπάρχουν σχόλια: