24 Ιουλ 2009

Εξαίρεση της Λήμνου από το ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό επιδιώκει η Άγκυρα

http://www.army-technology.com/contractor_images/parker/2-radar.jpg

Ενδεικτικές για τις πραγματικές διαθέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν οι διήμερες συνομιλίες Αθήνας-Άγκυρας στην ειδική συντονιστική επιτροπή, υπό τον Αμερικανό διοικητή Aντιπτέραρχο ΜcFann του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών (Cross Border Connectivity) και τον καθορισμό δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DYNAMIC ΜΙΧ που προγραμματίζεται στο Αιγαίο τον Μάιο του 2010.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ. Αδάμ, η Άγκυρα προσφέρει στο ΝΑΤΟ δύο επιπλέον εθνικά ραντάρ της (Ίμβρου και Ντάτζα, απέναντι από τη Ρόδο), εκτός από τα ισχυρότατα τουρκικά ραντάρ στο Τσανάκαλε και το Μπαμπάκαλε (απέναντι από τη Χίο), με απώτερο σκοπό τον πληρέστατο επιχειρησιακό έλεγχο ολόκληρου του Αιγαίου για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Αντιθέτως, η Άγκυρα παραμένει ανένδοτη να ενταχθεί το ραντάρ της Λήμνου (καθώς και των ελληνικών αεροσκαφών που μετασταθμέυουν στην 130ΣΜ) στη δύναμη του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η νήσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη, εξουδετερώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο της Λήμνου.
Τριβή υπάρχει και στο ζήτημα της μεταβίβασης αεροπορικών ιχνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο για τους σκοπούς του Συμμαχίας καθώς η Άγκυρα αρνείται να δώσει στην Αθήνα τα σημεία μεταβίβασης ιχνών της.

Aξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο 42ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, μεταξύ του πρέσβεως Βασιλείου Πισπινή και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβεως Ertuğrul Apakan.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: