11 Ιουλ 2009

Λένε ΟΧΙ στη σύνθετη ονομασία

http://www.geocities.com/dgtfeargr/MAKEDONIA2.jpg

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Την άποψη αυτή, που απηχεί τη θέση όλων των αποδήμων Μακεδόνων, διατράνωσαν σε όλους τους τόνους εκπρόσωποί τους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων, που πραγματοποιείται στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Οι απόδημοι έλληνες εξέφρασαν στη “Μ” την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και έκαναν λόγο για προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους και για μεθοδεύσεις σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα ελληνοαμερικανών γερουσιαστών, που αναφέρεται σε διπλή ονομασία.

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ
“Η άποψη όλων των παμμακεδονικών ενώσεων ανά την υφήλιο είναι αταλάντευτη. Δεν δεχόμαστε όνομα με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του”, τονίζει στη “Μ” η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Νίνα Γκατζούλη. “Η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ είναι ήδη μια σύνθετη ονομασία. Αν αποδεχτούμε ένα όνομα που να εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’ σε όποια μορφή, η προπαγάνδα των Σκοπιανών θα ενταθεί, γιατί ο σκοπός τους δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά το έδαφος”, σημειώνει.

Αναφερόμενη στο ψήφισμα των Ελληνοαμερικανών που πέρασε από το κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο κάνει λόγο για “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση”, η κ. Γκατζούλη αποκάλυψε ότι δέχθηκε πιέσεις από το ελληνικό προξενείο στη Βοστόνη να το προωθήσει στις παμμακεδονικές ενώσεις. “Μέχρι τώρα ακούγαμε τον κ. Καραμανλή ότι η ονομασία θα είναι erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και μέσα στη χώρα και στα διαβατήρια των Σκοπιανών. Αν δεχτούμε μία ονομασία με διεθνή ισχύ και μία στο εσωτερικό της χώρας, πώς θα λέγονται οι πρεσβείες τους σε τρίτες χώρες;” διερωτάται η κ. Γκατζούλη, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά έμμεση αναγνώριση.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: