1 Ιουλ 2009

"Επικίνδυνα εκλογικά παιχνίδια" με την μειονότητα στην Θράκη

http://fonirodopis.files.wordpress.com/2009/05/tourkproksen11112008.jpg

Παρά τα αντιθέτως κυκλοφορούντα από “πολλές πλευρές” εν τέλει γραμμή για ΠΑΣΟΚ έδωσε το τουρκικό προξενείο στη μειονότητα της Θράκης, ξημερώματα Κυριακής σηματοδοτώντας αυτό που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν όλοι στην Θράκη, και όχι μόνο. Την ανεξέλεγκτη “δράση” στελεχών και ομάδων που εν προκειμένω μετατρέπουν, ανατρέπου και εν πολύς χειραγωγούν μεγάλο μέρος των μειονοτικών ψήφων εν είδη ενός ιδιότυπου “πολιτικού πλειστηριασμού” Ένας ακόμη λόγος για αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου επ’ ευκαιρία της ανάδειξης της νέας σύνθεσης του Ευροκοινοβουλίου.

Το «Παιχνίδι» με τις προτιμήσεις της μειονότητας στις ευρωεκλογές που έστησε το τουρκικό προξενείο στη Θράκη όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ξάνθη και την Κομοτηνή καταγράφηκε και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Η καταμέτρηση των ψήφων στις εν λόγω περιοχές ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι υπόγειες συνεννοήσεις του προξενείου με “συγκεκριμένα” στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας οδήγησαν μαζικά τους μειονοτικούς στους δύο νομούς να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της ευρύτερης περιοχής, η επιλογή αυτή του προξενείου σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το τι αντιπροσώπευαν για την Τουρκία οι υποψήφιοι που είχαν τοποθετήσει στα ευρωψηφοδέλτια τους η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, καθώς και η γενικότερη στάση των δύο κομμάτων σε σχέση με τη «γραμμή» του Προξενείου στην περιοχή. Άλλωστε οι επιλογές των σκληροπυρηνικών της Άγκυρας πριμοδοτούσαν και πριμοδοτούν “φωνές” που εξυπηρετούν πλήρως αλλά και κατά περίπτωση τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα του Βαθέως Κράτους και της σκληρής Διπλωματίας της Γείτονος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκλεκτή της Ιπποκράτους Μουσταφάογλου Σιμπέλ, από την Κομοτηνή, θεωρείται εκφραστής της σκληρής «γραμμής» του προξενείου, που μιλά ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στην Θράκη, μετά δε από την επίσημη παρουσίαση του Ευροψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, και για «τους αγώνες που θα δώσει για την αναγνώριση του συλλογικού εθνικού προσδιορισμού της μειονότητας».(!!!)
Αντίθετα, ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Αχμετσίκ Ριτβάν θεωρείται μετριοπαθής και άνθρωπος, κατά των εντάσεων μεταξύ των δύο πληθυσμών στην Θράκη με καταγεγραμμένους τους αγώνες τους για «ακηδεμόνευτή» την φωνή των μειονοτήτων στην Θράκη.
Η σκληρή «γραμμή» της Σιμπέλ φάνηκε καθαρά οπό τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Γκιουντέμ», με ημερομηνία 22/05/2009, όπου ανοιχτά υποστήριξε απευθυνόμενη στους ομοϊδεάτες της πως από τη θέση που βρίσκομαι και όσο περνάει από το χέρι του προσπαθώ να λύσω τα προβλήματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης (!). Κατά τον ίδιο τρόπο, αφού έχω την τύχη να πάω στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσω να μεταφέρω εκεί τα προβλήματα των Τούρκων της δυτικής Θράκης».

Οι δηλώσεις αυτές και η στάση που κράτησε μετά την επίλογή της στο ευροψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη περιοχή καθώς εκτιμήθηκε ότι ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια της Τουρκίας στη δυτική Θράκη για τον εκτουρκισμό όλης της μειονότητας. Πάντως, το τουρκικό προξενείο προκειμένου να μην προκαλέσει τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και κυρίως της κυβερνητικής πλευράς, αλλά και να προκαλέσει σύγχυση και εφησυχασμό έως και την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές έστελνε προς κάθε κατεύθυνση τα μήνυμα ότι δίνει «γραμμή» για λευκό στους μειονοτικούς και είναι αποφασισμένο να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την επιλογή τους. Ωστόσο, το πραγματικό σχέδιο πίσω από τη κίνηση αυτή ξεδιπλώθηκε το βράδυ πριν τις εκλογές, όταν σύμφωνα με καταγγελίες παραγόντων περιοχής, οι μειονοτικοί του προξενείου αναπτύχτηκαν πλήρως και μοίραζαν πόρτα πόρτα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να προκύψουν συντριπτικά αποτελέσματα υπέρ του ΠΑΣΟΚ στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Τα αποτελέσματα στους Δήμους της Ορεινής περιοχής της Ξάνθης είναι ενδεικτικά.
Στο Δήμο Μύκης, όπου κατάγεται και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Αχμετσικ Ριτβάν, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 47, 19%, ενώ η Νέα Δημοκρατία μόλις 19,20%!

Στην κοινότητα Θερμών, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 40,22%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 19;40%.
Στο Δήμο Σελέρου όπου επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, το ΠΑΣΟΚ πήρε 61,86, ενώ η Νέα Δημοκρατία 18,43%.

Στο Νομό Ροδόπης η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Για παράδειγμα, στον Δήμο Κέχρου το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 49,79%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 30,41% δήμο που κατοικείτε αποκλειστικά από μουσουλμάνους και στο Δήμο Φιλύρας το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 43,85% ενώ η Νέα Δημοκρατία 29, 18%.

Στη διαμόρφωση του κλίματος αυτού που δημιούργησε το προξενείο στις μειονοτικές περιοχές εκτιμάται πως συνέβαλε και το γεγονός ότι πριν από περίπου 2 μήνες στο χωριό Κένταυρο της Ξάνθης σε επίσκεψη του Τούρκου πρόξενου παρουσία του μουσουλμάνου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, Μάντατζη Τσετίν, σηκώθηκαν τουρκικές σημαίες χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι στη δημιουργία του κλίματος αυτού θεωρείται πως συνέβαλε και η παλαιότερη απόφαση του κ. Παπανδρέου να θέσει ως υποψήφια υπερνομάρχη Ξάνθης- Καβάλας- Δράμας την Γκιουλμπειάζ Καραχασάν, γεγονός που μπορεί να μη συνάντησε ευνοϊκή αντίδραση στο σύνολο των τριών νομών, διαμόρφωσε, όμως, ευνοϊκό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ στην ορεινή μουσουλμανική περιοχή της Ξάνθης και επηρέασε και τη μειονότητα της Ροδόπης. Άλωστε την κα Καραχασάν αλλιώς παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά στις νομαρχιακές εκλογές και αλλιώς …του «βγήκε» στην συνέχεια.

Ο Ερντογάν
Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρατζέπ Ταγήπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων στη Θράκη, προκαλώντας αίσθηση όχι μόνο για τις δηλώσεις αλλά και για τον χρόνο εκστόμισής τους λαμβάνοντας την άμεση απάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη: «Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δεν νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα. Οι μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες και είναι περήφανοι για αυτό».

ΠΗΓΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghldztk95wnebJsygb6UImr3mOQRNqQWe2YLW9UFTGjvgFLbaxx7tslKc7OoE13dUnoozQ9S2FK9cA3V-qR4oC7UxoqMH36W0ucZFFuqMbWS7sJQqwEF7F_zMrJ_NiKcoVLwLMDqoPC2k/s400/210109-thrakimap.jpg

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι Τουρκαλαδες καλα πανε στον πολεμο της προπαγανδας.
Διαβαζοντας πριν λιγο τη Wikipedia κανει λογο για '...significant Turkish minorities in Greece' στο αρθρο για 'Turkish people' (κατω απο το 'Turks in Europe')
Παρομοιως στο 'Minorities in Greece' διαβαζω για μουσουλμανικη μειονοτητα που '...mainly consists of Turks,Pomaks and Roma.'
Εμεις τι μπορουμε να κανουμε γι αυτο ?