9 Ιουλ 2009

Προκλητικές πτήσεις στο Αιγαίο

Με δύο προκλητικές πτήσεις δέκα τουρκικών μαχητικών μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου και βορείως του Φαρμακονησίου, έσπευσε η Αγκυρα χτες το πρωί να αντιδράσει στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου ετέθη επί τάπητος το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Από νωρίς το πρωί χτες, εν όψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στις αεροπορικές βάσεις των Μικρασιατικών παραλίων.
Προκλητικές πτήσεις στο Αιγαίο

Στις 8.58 π.μ. μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών οκτώ τουρκικά μαχητικά (4 F-4 και 4 F-16) νοτίως της Σάμου και παρέμειναν στον εθνικό εναέριο χώρο μέχρι τις 9.22 π.μ. Συγκεκριμένα, αφού «κύκλωσαν» την Ικαρία, στις 9.22 π.μ., βγήκαν από το FIR Αθηνών. Εν συνεχεία στις 11.29 το πρωί άλλα δύο τουρκικά Φάντομ μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών βορείως του Φαρμακονησίου και επί αρκετά λεπτά πετούσαν και πάλι μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου.

Οι συγκεκριμένες τουρκικές παραβιάσεις είχαν δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά άκρως ανησυχητικά:

* Εγιναν στην ευαίσθητη περιοχή του συμπλέγματος των νησιών Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι, την οποία η Τουρκία θεωρεί «γκρίζα ζώνη» και αποτελεί κεντρική πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για την περιοχή που πλέον προκαλεί το εντονότατο ενδιαφέρον της ΕΕ και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Οι τουρκικές πτήσεις και παραβιάσεις έγιναν μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου, επηρεάζοντας άμεσα τη λειτουργία του αεροδρομίου και την ασφάλεια των πτήσεων που λόγω της θερινής περιόδου είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Συνολικά χτες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπήκαν στο FIR Αθηνών δεκαοκτώ τουρκικά μαχητικά σε τρεις σχηματισμούς πραγματοποιώντας δώδεκα παραβιάσεις. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη και σημειώθηκαν δύο εμπλοκές. Ωστόσο, παρότι οι χτεσινές τουρκικές προκλήσεις είχαν προηγηθεί της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο Β. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι δεν έγινε ειδική αναφορά στο αρμόδιο κρατικό όργανο!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: