17 Ιουλ 2009

Αυστρία - Κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ

http://www.e-turchia.com/images/Il_no_alla_Turchia_20060310.jpg

Την αρνητική θέση της χώρας του απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέπτυξε με κάθε σαφήνεια ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους
στο περιθώριο της υπογραφής, την περασμένη Δευτέρα στην 'Αγκυρα από τους ηγέτες πέντε χωρών, της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο».

Όπως γράφει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ», στις εμπιστευτικές τους συνομιλίες, ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό τον μεγάλο σκεπτικισμό του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία είναι κατά μιας συμμετοχής της Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ και προτείνει, όπως η Γερμανία, μία προνομιακή σχέση συνεργασίας».
Ακόμη ο Αυστριακός καγκελάριος αποσαφήνισε στον κ. Ερντογάν ότι «στην Αυστρία σε κάθε περίπτωση θα διενεργηθεί σχετικό δημοψήφισμα (ΣΣ. για την τουρκική ένταξη) εάν τελικά ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο καγκελάριος Φάιμαν επισημαίνει πως «αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει επίσης ότι κανείς διατυπώνει ανοικτά και ειλικρινά την άποψή του και παίρνει θέση, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανειλικρινές και δεν δίνει σε κανέναν τίποτε».
Όπως γράφει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας Μαργκαρέτα Κοπάινικ, στην εμπιστευτική συνομιλία του με τον Αυστριακό καγκελάριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε πολύ απογοητευμένος από τη στάση που κρατείται απέναντι στη χώρα του από την ΕΕ.

Ο κ. Ερντογάν φέρεται ακόμη να δηλώνει στον κ. Φάιμαν, πως ο ίδιος προ πάντων δεν κατανοεί την απορριπτική στάση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ενώ αντίθετα, κατά την άποψή του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ μιλούσαν πολύ θετικότερα για την Τουρκία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βέρνερ Φάιμαν, τοποθετείται επίσημα και με σαφήνεια κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

Ηδη στις αρχές Απριλίου και κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, ο κ. Φάιμαν είχε επαναλάβει στον Μπαράκ Ομπάμα, το σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, ο αυστριακός πληθυσμός θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθεί σε δημοψήφισμα για να έχει τον τελευταίο λόγο.

ΠΗΓΗ

http://www.ladestra.info/public/wordpress/wp-content/uploads/2007/01/no_turchia.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια: