19 Ιουλ 2009

Έργα και ημέρες του (συμμαχικού) Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Εύσημα από τη βρετανική διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης SNMG2 έλαβε η ελληνική φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ και ο κυβερνήτης της, αντιπλοίαρχος Βέλης Παππάς, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν, στη Σομαλία.

Αντίθετα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά των τουρκικών πολεμικών σκαφών τα οποία εγκατέλειψαν ουσιαστικά την αποστολή συνοδείας ρουμανικού πλοίου, προκειμένου να βοηθήσουν τουρκικό πλοίο που εξέπεμψε σήμα ότι δέχεται επίθεση πειρατών!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Απογευματινής", η τουρκική φρεγάτα GEDIZ (F-495) κλάσης Perry, η οποία συμμετέχει στη δύναμη SNMG2, ειδοποίησε τη βρετανική διοίκηση ότι θα απομακρυνθεί από την αποστολή συνοδείας του ρουμανικού πλοίου "Albatros", προκειμένου να βοηθήσει το τουρκικών συμφερόντων πλοίο "ORIZON 1", το οποίο μετέφερε θειάφι και ειδοποίησε ότι δέχεται επίθεση πειρατών. Ανάλογα έπραξε και η άλλη τουρκική φρεγάτα GAZIANTEP (F-490), που έπλεε στην περιοχή συμμετέχοντας στην αμερικανική ναυτική δύναμη Task Force 151, η οποία εγκατέλειψε το σχηματισμό για να βοηθήσει το τουρκικό πλοίο.

Ο Βρετανός διοικητής διέταξε αμέσως τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟ να σπεύσει και να αντικαταστήσει την τουρκική φρεγάτα συνοδείας του ρουμανικού πλοίου. Σημειώνεται ότι αφενός η αποστολή συνοδείας του "Albatros" ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το ρουμανικό πλοίο μετέφερε πολεμικό υλικό, αφετέρου τα τουρκικά σκάφη δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν την πειρατεία και το τουρκικό πλοίο κατελήφθη από τέσσερις πειρατές!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: