9 Ιουν 2009

«Κέρδισαν εκείνοι που δεν θέλουν την Τουρκία μέλος της Ε.Ε.»


«ΚΕΡΔΙΣΕ Η ενότητα, έχασε η Τουρκία» στις εκλογές της Ευρώπης, σχολιάζουν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκφράζοντας ανησυχία για την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης.

«Τη μεγαλύτερη ανησυχία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προκαλεί η άνοδος της άκρας Δεξιάς και των Χριστιανοδημοκρατών», σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία επισημαίνει ότι τα φιλελεύθερα κόμματα τα οποία στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είχαν πτώση. Το κόμμα του ακροδεξιού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος προεκλογικά είχε δηλώσει πως «ούτε ύστερα από ένα εκατομ- μύριο χρόνια δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε. η Τουρκία», εισήλθε στο Ευρωκοινοβούλιο με τέσσερις έδρες. Το συμπέρασμα των Τούρκων πολιτικών αναλυτών είναι ότι κέρδισαν εκείνοι που δεν θέλουν την Τουρκία μέλος της Ε.Ε.

Ωστόσο υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. Για παράδειγμα, η άνοδος των Πράσινων στην Γαλλία και τη Γερμανία οι οποίοι στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Αυτός είναι ένας λόγος για να διατηρηθεί η στήριξη προς την Τουρκία εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σχολιάζει η «Σαμπάχ». Τέσσερις εκλεγέντες ευρωβουλευτές είναι μάλιστα τουρκικής καταγωγής: στη Γερμανία ο Ισμαΐλ Ερντούγ, στην Ολλανδία η Εμινέ Μποζκούρτ και στη Βουλγαρία η Φιλίζ Ισμαΐλοβα και ο Μετίν Καζάκ. Μάλιστα, ο Ισμαΐλ Ερντούγ δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία που επικρατεί στην Τουρκία για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Δεν θα αλλάξουν οι σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. Ο οδικός χάρτης της Τουρκίας είναι άλλωστε γνωστός και αυτό που έχει να κάνει είναι να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις της. Ύστερα από πέντε χρόνια πάλι θα έχουμε εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: