18 Ιουν 2009

Τρομοκρατική επίθεση με πολλαπλούς συμβολισμούς

http://2.bp.blogspot.com/_2oeLbEhyIs8/SWN6ulC-hUI/AAAAAAAAFOY/Zm-xAaNQUd8/s400/stoxopoihsh_apo_syriza.JPG

Πολλαπλό συμβολισμό έχει η χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του 41 ετών υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα από τη «Σέχτα Επαναστατών». Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της υπηρεσίας, με τη δολοφονία του 41χρονου οι τρομοκράτες πέτυχαν τον εκπεφρασμένο σε παλαιότερη προκήρυξή τους στόχο, τη δολοφονία αστυνομικού. Σε προκήρυξη που είχαν δώσει στη δημοσιότητα μετά την επίθεση εναντίον του Α. Τ. Κορυδαλλού, αρχές Φεβρουαρίου, οι τρομοκράτες ανέφεραν: «Οι σφαίρες εναντίον ανώνυμων αστυνομικών μεταφέρουν ένα τελεσίγραφο προς όλες τις βαθμίδες των σωμάτων ασφαλείας. Τώρα ο κάθε απρόσωπος αστυνομικός πρέπει να γνωρίζει πως είναι ο επόμενος στόχος της Σέχτας Επαναστατών». Τότε, ανώτατοι αξιωματικοί χαρακτήριζαν τα μέλη της οργάνωσης «άκρως επικίνδυνα», με πρωτόγνωρο κυνισμό και επιθετικότητα κατά του Σώματος, ενώ διαπίστωναν ότι στερούνταν ιδεολογικού πολιτικού υπόβαθρου.

Η δολοφονία του 41 ετών Νεκτάριου Σάββα, όμως, μοιάζει να στοχεύει στην καρδιά της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής. Κι αυτό διότι το θύμα όχι μόνον υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική και μάλιστα ήταν επιφορτισμένο με τη φύλαξη της πρώην συζύγου του καταδικασθέντος για συμμετοχή στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα Αγγελέτου Κανά, κ. Σοφία Κυριακίδου. Πρόκειται για το μοναδικό πρόσωπο που στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για υπόθεση τρομοκρατίας. «Η δολοφονική επίθεση στοχεύει κατευθείαν στην Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία», παραδέχθηκε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. Η ίδια πηγή, όμως, απέφυγε να συνδέσει τη συγκεκριμένη ενέργεια με την εν εξελίξει εκδίκαση της υπόθεσης ΕΛΑ σε δεύτερο βαθμό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «η ενέργεια επιβαρύνει τη θέση των κατηγορουμένων για την υπόθεση».

Αλλα στελέχη της υπηρεσίας, ωστόσο, συνδέουν τη δολοφονία με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση ΕΛΑ, τονίζοντας ότι «η δολοφονία σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση από χώρο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση ως τυπογραφείο, αλλά και καφετέρια στην οποία σύχναζαν στο παρελθόν ηγετικά στελέχη της εγχώριας τρομοκρατίας».

Η «Σέχτα Επαναστατών» πρωτοεμφανίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στον απόηχο των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ηδη από τότε, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξέφραζαν την άποψη ότι πρόκειται για οργάνωση «δορυφόρο» του «Επαναστατικού Αγώνα», θέση που συνεχίζουν να διατυπώνουν και σήμερα. «Προέρχονται από τα ίδια κομμάτια, ο συντονισμός της δράσης τους είναι κοινός και τα μέλη τους κάθονται συχνά στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε χθες στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. Την ίδια άποψη διατυπώνει έμπειρο σε θέματα τρομοκρατίας στέλεχος του Σώματος: «Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι το ένοπλο επαναστατικό κίνημα χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, ανεξάρτητα εάν πρωταγωνιστές των ενεργειών είναι τα ίδια άτομα». Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται από το ότι η επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter από τη «Σέχτα Επαναστατών» σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την απόπειρα επίθεσης με βόμβα «μαμούθ» του «Επαναστατικού Αγώνα» εναντίον της Citibank στην Κηφισιά.

Μια δεύτερη ερμηνεία θέλει τη Σέχτα Επαναστατών να αποτελεί απόσχιση του Επαναστατικού Αγώνα στα πρότυπα ΕΛΑ και Αντικρατικής Πάλης.

Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχαν εντοπιστεί οι μοτοσικλέτες με τις οποίες οι δράστες διέφυγαν. Η τακτική να μην εγκαταλείπουν το μέσο πρώτης διαφυγής χαρακτηρίζει «Επαναστατικό Αγώνα» και «Σέχτα Επαναστατών».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: