11 Ιουν 2009

ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ" ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwIGkGHTrZrwn1PyYcelQX-Oj0KT0MgMhfTdOFgt6q7NUhj6j1Yvx19Op-UQ_yib2k9fOzDk0YB_F65R9BgGDUD7kC34buPk2xegpio4tQugcqZziHdjIdYUs1NHE40RSKweg4NYO7xnk/s320/%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%BF.jpg

«Ο δανεισμός των μαρμάρων θα ήταν νομιμοποίηση της υφαρπαγής» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με αφορμή σχετική πρόταση της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον. Αντιπροτείνει οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βρετανικό Μουσείο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ η κ. Μπόλτον πρότεινε να δανειστεί η Ελλάδα τα γλυπτά για τρεις μήνες, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο (!) και να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα μας.


«Χαιρόμαστε που το Βρετανικό Μουσείο- και προφανώς ενόψει των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης- φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» απαντά ο κ. Σαμαράς και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση, ωστόσο, όπως θα έκανε και κάθε άλλη ελληνική κυβέρνηση στη θέση της, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση… Και αυτό γιατί η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Αντιπροτείνει επίσης «πρόγραμμα δανεισμού αρχαιοτήτων, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των γλυπτών στο χώρο που ανήκουν».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που επανέφερε το Βρετανικό Μουσείο είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη θητεία του ως υπουργός Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: