11 Ιουν 2009

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

http://stigmes.gr/br/images/prosfiges.jpg

Ποινές σε βαθμό κακουργήματος για τους δουλεμπόρους και δημιουργία κέντρων υποδοχής οικονομικών μεταναστών για 12 μήνες είναι δύο από τα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε πως με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα οι ποινές για τους διακινητές λαθρομεταναστών μετατρέπονται σε κακούργημα, κάτι που εκτιμάται πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.

Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, πιέζοντας για την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες και την άσκηση πίεσης σε χώρες που έχουν ήδη υπογράψει, ώστε να τηρήσουν τη συμφωνία (Τουρκία).

Επίσης, ανακοίνωσε πως θα συσταθεί ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων υπουργείων, για τα επιμέρους μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα διευθετηθεί το θέμα της δημιουργίας τεμένους και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική.

ΠΗΓΗ

Με πολλές επιχειρήσεις- σκούπα για λαθρομετανάστες εγκαινιάζει η κυβέρνηση τη στροφή της στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, ενώ βρέθηκε τελικά και η λύση για τη δημιουργία των χώρων κράτησης.Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στάλθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα με 11 στρατόπεδα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών που θα συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία.

Τα στρατόπεδα είναι εγκαταλειμμένα από τον στρατό αλλά οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση όπως διαβεβαίωσε την ΕΛ.ΑΣ. η διεύθυνση υποδομής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.. Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ», κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών τα διαθέσιμα στρατόπεδα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. «Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στην Αττική, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε Λάρισα, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Αχαΐα», αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.

Ένας λόγος που η ΕΛ.ΑΣ. δεν επέμεινε στη δημιουργία ενός μεγάλου στρατοπέδου μόνο στην Αττική είναι ο φόβος της Αστυνομίας πως ο χώρος θα ήταν εύκολα προσβάσιμος σε ομάδες αντιεξουσιαστών που θα ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με τη μέθοδο της «σκούπας» που θα ακολουθηθεί: «θα γίνουν πολλές αλλά μικρές σε όγκο επιχειρήσεις. Στόχος θα είναι η σύλληψη το πολύ 100 ατόμων ανά επιχείρηση. Είναι ένας αριθμός ατόμων που εύκολα μπορεί να μεταφερθεί εκτός Αττικής αλλά και να επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους», αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου.

Στην Αστυνομία κρατούν μικρό καλάθι για τα 11 «δώρα» του Στρατού ύστερα από τα «παθήματα» του Ασπρόπυργου, της Πάτρας και της Μαλακάσας για την άμεση διαθεσιμότητα των στρατοπέδων και για τον λόγο αυτόν τις επόμενες ημέρες αξιωματικοί πρόκειται να επισκεφθούν τους προτεινόμενους χώρους. Στην περίπτωση του στρατοπέδου Μανουσογιαννάκη στην Πάτρα βρέθηκε πως στον χώρο υπήρχε μεταξύ άλλων μεγάλη αποθήκη οπλισμού που θα καθιστούσε επικίνδυνη τη μεταφορά των 5.000 Αφγανών από το λιμάνι της Πάτρας, και ο Στρατός τελικά διαθέτει μόλις 7 από τα 985 στρέμματα του στρατοπέδου. Στη Μαλακάσα ένας χώρος που αρχικά προτάθηκε, τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε καθώς το ΓΕΣ διαπίστωσε πως διαθέτει εκεί εγκαταστάσεις που είναι αδύνατον να μεταφερθούν.

Στην περίπτωση του Ασπροπύργου, που αποτελούσε την πρώτη επιλογή της ΕΛ.ΑΣ. για τη δημιουργία ενός χώρου συγκέντρωσης 2.000 λαθρομεταναστών, η υπόθεση δεν προχώρησε όταν αποκαλύφθηκε πως η περιοχή του πρώην νατοϊκού στρατοπέδου είχε χαρακτηρισθεί ως δασική.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: