9 Ιουν 2009

Συλλήψεις για την εξάρθρωση δικτύου λαθρομεταναστών - Συμμετέχει και η Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται την Τρίτη γιγαντιαία επιχείρηση με συλλήψεις λαθρομεταναστών σε 16 ιταλικές πόλεις και επτά ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί 32 συλλήψεις στην Ιταλία, επτά στη Γερμανία, από δύο στο Βέλγιο, την Ελβετία και τη Γαλλία και μία στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ιρακινούς πολίτες κουρδικής καταγωγής.

Ο συλληφθείς στην Ελλάδα είναι ένας 33χρονος Ιρακινός, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα διαβατήριο Γεωργίας, που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, μια κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα βιβλιάριο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, επτά φωτογραφίες για διαβατήρια τρίτων προσώπων και δύο κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούσε για τις επαφές του στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για το διαβατήριο τρίτου προσώπου, και στη συνέχεια στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Ιταλία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η επιχειρησιακή βάση της οργάνωσης βρισκόταν στο ιρακινό Κουρδιστάν, με πολλά, όμως, «παρακλάδια» στην Ευρώπη.

Οι μετανάστες προωθούνταν στην Τουρκία, όπου διέμεναν κυρίως σε υπόγεια σπιτιών, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιβιβασθούν σε πλεούμενα προς την Ελλάδα.

Ακολούθως, από το λιμάνι της Πάτρας, οι Κούρδοι προσπαθούσαν να επιβιβασθούν σε επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία με προορισμό την Ιταλία. Οι λαθρομετανάστες, κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά, έφταναν στα λιμάνια της Βενετίας, της Ανκόνα, του Μπάρι και του Μπρίντιζι.

Οι συνθήκες του ταξιδιού ήταν ακραίες και, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, οι λαθρεπιβάτες έφτασαν στην Ιταλία νεκροί. Τελικός δε, προορισμός τους, ήταν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Σουηδία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Εκεί, οι εγκέφαλοι του «δικτύου προώθησης λαθρομεταναστών» υπόσχονταν επαγγελματική αποκατάσταση και μόνιμη διαμονή.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν «αποτελεσματική, ιδιαίτερα εκτεταμένη και με σταθερό οργανόγραμμα» και ότι οι υπεύθυνοι μετακινούνταν πολύ συχνά σε όλη την Ευρώπη, αλλάζοντας χώρες, για να μην μπορεί να τους εντοπίσει εύκολα η αστυνομία.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν, χάρη στις καταθέσεις δεκάδων λαθρομεταναστών και στα στοιχεία, που προέκυψαν από τον τραγικό θάνατο τεσσάρων, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία μέσα σε φορτηγό κατά τη διάρκεια ταξιδιού από την Πάτρα στη Βενετία, στις 14 Ιουλίου του 2007.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, πρόκειται για οργάνωση, που είχε καταφέρει να εκμεταλλευθεί τις ελπίδες χιλιάδων μεταναστών για ένα καλύτερο μέλλον.

Υπολογίζεται ότι στα δίχτυα της παράνομης οργάνωσης είχαν πέσει τουλάχιστον 2.500 μετανάστες και τα ταξίδια μεταφορά τους ξεπέρασαν τα 180. Στον κάθε λαθρομετανάστη, οι συλληφθέντες εγκέφαλοι του παράνομου δικτύου ζητούσαν από 4.000 έως 8.000 δολάρια, προκειμένου να τον εντάξουν στις λίστες των υποψηφίων, που θα κατάφερναν να μεταφερθούν στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας όλους τους νόμιμους περιορισμούς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: