25 Ιουν 2009

Ανησυχούν οι πολίτες για την αύξηση της εγκληματικότητας

Ιδιαίτερα ανήσυχοι από την αύξηση της εγκληματικότητας είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως επισημαίνει η έρευνα,

σχεδόν οκτώ στους δέκα έλληνες πιστεύουν ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ πέντε στους δέκα βλέπουν την εγκληματική δραστηριότητα να αυξάνεται στη γειτονιά τους.

Ακόμη, τέσσερις στους δέκα αισθάνονται καθόλου ή λίγο ασφαλείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πάνω από το 40% νοιώθει λίγο ή καθόλου ασφαλές, όταν περπατά το βράδυ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το αίσθημα της ανασφάλειας είναι διάχυτο,

καθώς μόνο οι μισοί εκ των ερωτηθέντων δηλώνουν αρκετά ή πολύ ασφαλείς στο σπίτι τους, ενώ μόλις το 13% νοιώθει ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας.

Σχεδόν ένας στους πολίτες δύο θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποια ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, για την άνοδο της οποίας, το 50% κρίνει υπεύθυνα τα ναρκωτικά.

Επίσης, έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η τηλεόραση ευθύνεται για την άνοδο του εγκλήματος, ενώ σχεδόν επτά στους 10 κρίνει ότι η έλλειψη κοινωνικών αξιών πυροδοτεί το έγκλημα, αλλά και ότι για την αύξησή του ευθύνονται οι αλλοδαποί.

Διχασμένοι ως προς τη χρήση καμερών παρουσιάζονται οι έλληνες.

Το 40% σημειώνει ότι η χρήση τους ότι δεν θα βοηθούσε στην ανάσχεση του εγκλήματος, ενώ το 45% πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

Ένας στους δύο λέει «ναι» στην ενεργοποίηση των ανενεργών καμερών, όμως άλλοι τόσοι θεωρούν αρνητικό το μέτρο της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων, με το 60% να σημειώνει ότι η ηλεκτρονική παρακολούθηση των email και των συνδιαλέξεων συνιστά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Επιπροσθέτως, τρεις στους δέκα πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην αστυνομία, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η συνεργασία με την ΕΛΑΣ μπορεί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι η ΕΛΑΣ πρέπει να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, ενώ τρεις στους δέκα θέλουν ταχύτερη ανταπόκριση εκ μέρους της, σε κάθε κλήση τους. Ακόμη, το 65% υποστηρίζει ότι η αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε έλληνες και ξένους.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Τμήμα Στατιστικής του πανεπιστημίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή, κ. Επ. Πανά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: