25 Ιουν 2009

Μπόνους αποχώρησης και με πληρωμένα εισιτήρια για τους λαθρομετανάστες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisplcWu1jnAaxbOJIu1XLnoJBxhW_L5yvs1H2_7g3SyEiXyYfpb9ONvSM3iZl_UNW9wASE545e6-RdvCE-420jFYKn2wlErl8WzeWpBYmkcoiMJ6CkxKK_LBtgwP3CLKSHcb6SDNiPsBbr/s400/lathrometanastes.jpg

Μπόνους αποχώρησης 1.000 ευρώ θα μοιράζει η ΕΛ.ΑΣ
σε όσους λαθρομετανάστες θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς προηγουμένως να έχουν
συλληφθεί. Το πρόγραμμα της εθελοντικής αποχώρησης από τη χώρα θα περιλαμβάνει επίσης δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο από την Αθήνα προς τη χώρα των λαθρομεταναστών, ενώ από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε πρώτη φάση θα διατεθούν 600.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θα διεξαχθεί διαγωνισμός μεταξύ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στις οποίες και θα ανατεθεί η προώθηση της πρωτοβουλίας. Ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο και στη συνέχεια η ΜΚΟ θα αναλάβει να διαφημίσει την πρωτοβουλία και να βρει τους εθελοντές λαθρομετανάστες.

Όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, φιλοδοξία της ΕΛ.ΑΣ. είναι μερικές εκατοντάδες λαθρομεταναστών να θελήσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, έχοντας εξασφαλίσει ένα μικρό εισόδημα, αντί για να κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα σε περίπτωση που συλληφθούν.

«Η ΜΚΟ που θα αναλάβει την προώθηση του προγράμματος θα πάει στα μέρη όπου βρίσκονται οι λαθρομετανάστες και θα εξηγεί πως μπορούν να επιστρέψουν την πατρίδα τους δωρεάν και με 1.000 (ίσως και 1.500) ευρώ στην τσέπη, χρήματα που ισοδυναμούν με τα έσοδα ενός χρόνου για πολλούς από αυτούς. Όποιος δεχθεί, θα επιστρέφει άμεσα χωρίς καμία εις βάρος του συνέπεια». Εάν η πρώτη φάση του σχεδίου κριθεί επιτυχημένη, τότε είναι σίγουρο πως η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίζει να δελεάζει με τον τρόπο αυτό τους λαθρομετανάστες. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο θα απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης ασύλου. «Σήμερα η εξέταση μιας αίτησης ασύλου μπορεί να χρειαστεί μέχρι 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Με το νέο σύστημα η ευθύνη μετατίθεται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ο χρόνος ολοκλήρωσης δεν θα ξεπερνά επ΄ ουδενί τους 6 μήνες», τονίζει κατηγορηματικά παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών.

Αδιαχώρητο στα κρατητήρια μετά τις «σκούπες»

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ βρίσκεται η κατασκευή των δύο πρώτων χώρων κράτησης στο πρώην στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα και στην έκταση που παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Ασπρόπυργο. Αντίθετα πρόβλημα προέκυψε με τα 2 στρατόπεδα που αναζητάει η ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, με τους αξιωματικούς να απορρίπτουν τελικά τη λύση στρατοπέδου στον Νομό Σερρών, που πρόσφατα εγκαταλείφθηκε από τον στρατό. Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης πάντως προεξοφλεί πως οι απαραίτητες εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. πιέζουν για επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Η κατάσταση στα κρατητήρια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που έχουν συλληφθεί από τις επιχειρήσεις- σκούπα στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έχουν γεμίσει τα κρατητήρια στην Αθήνα και τους στέλνουμε πλέον στην επαρχία», αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

SΟS από τους αστυνομικούς

Τις τελευταίες 10 ημέρες αλλοδαποί που έχουν συλληφθεί στις «σκούπες» έχουν μεταφερθεί άρον άρον όπου υπάρχει κενό σε αστυνομικά τμήματα της επαρχίας, από την Ορεστιάδα μέχρι το Αγρίνιο. Οι αστυνομικοί όμως με επιστολές που έχουν κοινοποιήσει στους κ.κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη, καταγγέλλουν πως η αποθήκευση μέχρι νεωτέρας των λαθρομεταναστών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την προσωπική υγιεινή των κρατουμένων, ενώ δεν υπάρχει και το απαιτούμενο προσωπικό για τη φύλαξή τους.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεχιστεί και ο διάλογος που έχει αρχίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, για θέματα ασφάλειας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: