11 Ιουν 2009

Πίεση στην Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τον επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου Μαξ Στάντλερ με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος και αξιωματικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε στη γερμανική αντιπροσωπεία, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από παράνομους μετανάστες τα Κέντρα Υποδοχής των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η Γερμανία μπορεί να συνδράμει την Ελλάδα με την παροχή τεχνικών μέσων (π.χ. θερμικές κάμερες), για να εξασφαλίζεται ο έλεγχος στα συνοριακά σημεία.

Πιέσεις από Ε.Ε.

Η λαθρομετανάστευση και η αντιμετώπισή της, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ε.Ε. Δεν αρκεί η όποια προσπάθεια από πλευράς της χώρας. Εχει να κάνει τελικά με τον Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Χώρο. Υπάρχει μία ισχυρότατη πολιτική διάσταση που έχει να κάνει με την ανάγκη πίεσης της Τουρκίας έτσι ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής.

Τα παραπάνω επεσήμανε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Ακόμα και να ενταθεί η δραστηριότητα της Frontex, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά εκτίμησε ο υπουργός.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: