25 Ιουν 2009

Συμφωνίες επανεισδοχής συνάπτει η Ε.Ε.

http://static.howstuffworks.com/gif/immigration-9.jpg

Κομιστής αισιόδοξων ειδήσεων αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, ο οποίος θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα τα κέντρα κράτησης παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών στη Σάμο και στον Κυπρίνο μαζί με τον υπ. Εσωτερικών καθηγητή κ. Πρ. Παυλόπουλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ Ε. Ε. και Πακιστάν, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Νιγηρίας και Μπανγκλαντές για να επιστρέφονται παράνομα εισερχόμενοι στην Ε. Ε. πολίτες τους. Οι επί χρόνια αντιρρήσεις του Μπανγκλαντές να τους δεχθεί πίσω έχουν καμφθεί, ενώ μοχλό πίεσης για τις επιστροφές στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν αποτελεί η παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στα εδάφη τους.

Η προετοιμασία σύναψης των συμφωνιών αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών του Λουξεμβούργου στις αρχές του μήνα. Είχε προηγηθεί στα μέσα Ιανουαρίου η τετραμερής διάσκεψη της Ρώμης των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ύστερα από έντονες προσπάθειες και πρωτοβουλία του κ. Παυλόπουλου.

Τότε είχε αποφασιστεί ότι κύρια στοιχεία της πολιτικής των τεσσάρων κρατών θα είναι η προβολή στις χώρες προέλευσης των κινδύνων παράνομης μετανάστευσης, οι συμφωνίες επανεισδοχής, η δημιουργία εθνικών γραφείων Frontex και η ίδρυση Ευρωπαϊκού Υποστηρικτικού Γραφείου Ασύλου στην Αθήνα. Και τι καλύτερη απόδειξη των κινδύνων μετάβασης στην Ε. Ε. χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα από την επιστροφή Πακιστανών και Αφγανών στις χώρες τους.

Ηδη οι πρώτες πιεστικές προσπάθειες της Ελλάδας είχαν αποτέλεσμα την επιστροφή 55 Πακιστανών και προχθές 25 Αφγανών. Εν τω μεταξύ, με τη στήριξη μόνο του ΛΑΟΣ, από πλευράς της αντιπολίτευσης, ανεμένετο να ψηφιστεί χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών και γενικότερα για τους αλλοδαπούς και το πλαίσιο των κριτηρίων για την απέλασή τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: