4 Ιουν 2009

"Κανείς μη σλαβικός λαός δεν υπέφερε τόσο πολύ κατά τη γερμανική κατοχή όσο οι Έλληνες.. και όμως οι Έλληνες πρώτοι ήταν διατεθειμένοι να συγχωρήσουν


δηλώνει σήμερα ο γερμανός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.Η δήλωση γίνεται σε ρεπορτάζ-αφιέρωμα στο φεστιβάλ βιβλίου της Θεσσαλονίκης στο οποίο τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γερμανία.


Στο ίδιο ρεπορτάζ
,το οποίο τιτλοφορείται «Ταμπού και μύθοι – Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη», μιλά και ο διευθυντής του Γκέτε-Αθήνας Ρούντιγκερ Μπολτς, ο οποίος αφού υπενθυμίζει πως την εποχή της δικτατορίας θεσμοί όπως το Ινστιτούτο Γκέτε και η Deutsche Welle ήταν τα βήματα που πρόσφεραν ελεύθερο διάλογο συνεχίζει τονίζοντας:"Στην Ελλάδα...
μεταφράστηκαν το 2007 306 γερμανικά βιβλία. 5% περισσότερα από ό,τι τα αγγλικά και τα γαλλικά. Και η καλή είδηση: κάθε χρόνο αυξάνονται τα γερμανικά ποσοστά.

Η γερμανική είναι σήμερα η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα.
Στην δεκαετία του ’70 μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων σπούδασε στη Γερμανία,σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας Έλληνας νομικός που να μην μιλά γερμανικά.."

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: