2 Ιουν 2009

Η Ευρώπη δεν μπορεί ν' αντέξει την ένταξη της Τουρκίας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" των Αθηνών έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Παρ' όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως το ποσοστό αποχής θα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Τι λέτε στους πολίτες;
- Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι με το να μην ψηφίζουν, βοηθούν τα εξτρεμιστικά κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, που τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Κάνω έκκληση, λοιπόν, να ψηφίσετε! Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις ζωές σας όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ευρωπαϊκή διεύρυνση. Υποστηρίζετε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;
- Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να ακολουθήσει μια περίοδος αφομοίωσης και μετά να σκεφτούμε την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι τα Βαλκάνια πρέπει ν' αποκτήσουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τώρα όσον αφορά ειδικά στην Τουρκία, η πλειοψηφία της Ευρωβουλής τάσσεται υπέρ της ένταξης εφόσον πληροί τα κριτήρια. Προσωπικά, όμως, διαφωνώ. Θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ειδική σχέση με την Τουρκία, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ν' αντέξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν. Είναι μεγάλη πρόκληση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας. Εάν, όμως, επιλέξουμε τελικά το δρόμο της πλήρους ένταξης, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πλήρη αποδοχή των κριτηρίων από μέρους της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προβλέπω ότι θα το αποφασίσει μια άλλη πολιτική γενιά.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: