10 Ιουν 2009

Μετακινήσεις 700 εκατ. ανθρώπων θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή - Εως το 2050, εκτιμά μελέτη.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjizWlyz_Ynd2WkqHZqwi2evHp1rd12ZJDN4Rz1iEdv9rtJ_lMmXRDT7xtJ1c2vHTohUQZbHMqwH8w7hKQCfQFncO0yeJ15XksIRjfIe4wGJqGdHVdcPPHMgDOW9QJ4lQzrslGcd-MmrJmM/s400/lathrometanastes113.jpg

Oι κλιματικές αλλαγές θα αναγκάσουν τις προσεχείς δεκαετίες εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρες και από ξηρασία και απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός για τη μαζική μετανάστευση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Για να σωθούν οι πληθυσμοί αυτοί από τις φυσικές καταστροφές που θα επιδεινωθούν και θα απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα, απαιτούνται κεφάλαια, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, το πανεπιστήριο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και την ανθρωπιστική οργάνωση CARE Ιnternational.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2010 ο αριθμός των ανθρώπων που θα μετακινηθούν για τους λόγους αυτούς, θα αυξηθεί από 25 σε 50 εκατομμύρια και μπορεί να φθάσει στα 700 εκατομμύρια ως το 2050. Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (IOM) κάνει μία ενδιάμεση εκτίμηση για περίπου 250 εκατομμύρια.

Στην έκθεση με τίτλο «Αναζητώντας ένα Καταφύγιο», που εκπονήθηκε ύστερα από μελέτες σε 23 χώρες, αναφέρεται ότι η μετανάστευση και η εγκατάλειψη των εστιών τους από τους κατοίκους εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χωρίς προηγούμενο φαινόμενο."Τις προσεχείς δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές θα υποκινήσουν ή θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας ασφάλεια και τα αναγκαία προς το ζην» επισημαίνει η έκθεση.

«Στα δέλτα των ποταμών Γάγγη, Μεκόνγκ και Νείλου, που είναι περιοχές ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, μία άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο μπορεί να έχει επιπτώσεις για περίπου 23,5 εκατομμύρια κατοίκους και να μειώσει τις καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια στρέμματα.

Ειδικοί σε θέματα κλιματικών αλλαγών λένε ότι η στάθμη της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον ένα μέτρο αυτό τον αιώνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις περισσότερο ευάλωτες περιοχές του κόσμου περιλαμβάνονται νησιωτικές χώρες όπως η Τουβαλού και οι Μαλδίβες και ηπειρωτικές περιοχές όπως η Σαχέλ (νότια της Σαχάρας) και το Μεξικό.

Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει ώστε οι φτωχές κοινότητες και χώρες να γίνουν ανθεκτικότερες στις κλιματικές αλλαγές.

Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να είναι νέα και συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις όπως αυτής της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας»,υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Αυτοί που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των χρόνιων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών θα χρειαστούν μόνιμο επανεποικισμό. Σήμερα τα άτομα που μετακινούνται εξαιτίας της σταδιακής επιδείνωσης των βιωτικών τους συνθηκών ενδέχεται να κατηγοριοποιηθούν ως εθελοντές οικονομικοί μετανάστες και να μην τους αναγνωριστούν οι ειδικές ανάγκες προστασίας», προστίθεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: