24 Μαΐ 2009

Ο ΑΝ. ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ FRONTEX ΤΖΙΛ ΑΡΙΑΣ ΦΕΡΝΑΝΤΕΖ ΜΙΛΑ ΣΤΗ "ΜτΚ"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4f/Frontex_logo.svg/433px-Frontex_logo.svg.png

Η άσκηση “Θράκη 2009”, που οργάνωσε η Frontex στον Έβρο, τόσο στο ελληνικό όσο και στο βουλγαρικό έδαφος, ήταν από τις μεγαλύτερες του ευρωπαϊκού οργανισμού, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στη “ΜτΚ” ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Τζιλ Αρίας Φερνάντεζ, ο οποίος επέβλεπε προσωπικά την εξέλιξη της άσκησης στην περιοχή.

Χαρακτηρίσατε “καυτή” την περιοχή του Έβρου για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Για ποιο λόγο;

Επειδή οι περισσότεροι λαθρομετανάστες στην Ευρώπη εισέρχονται από τα ελληνικά σύνορα, είτε τα θαλάσσια είτε τα χερσαία. Από τους 82.000 μετανάστες που το 2008 πέρασαν στην Ευρώπη, περισσότεροι από το 50% πέρασαν από τα ελληνικά σύνορα.

Σε περίπτωση έκτακτου μεγάλου κύματος λαθρομεταναστών, μπορεί η Frontex να αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση;

Η Frontex είναι συντονιστικό όργανο. Στη δεξαμενή του προσωπικού που έχουμε περιλαμβάνονται 600 αστυνομικοί από όλες τις χώρες, τους οποίους μπορούμε να καλέσουν και να ενισχύσουμε το κράτος που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Φοβάστε ένα τέτοιο σενάριο;

Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε. Η σημερινή είναι η τέταρτη μεγάλη άσκηση ύστερα από αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε Πορτογαλία, Σλοβενία και Ρουμανία.

Μείνατε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της “Θράκης 2009”;

Απόλυτα. Θα μπορούσαμε να έχουμε όμως περισσότερη υποστήριξη, ειδικά στα τεχνικά μέσα. Διαπιστώνεται πως όλα αυτά τα χρόνια οι ίδιοι και οι ίδιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τεχνικός εξοπλισμός και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να βελτιωθούμε.

Πώς σχολιάζετε τη στάση της Τουρκίας, που δεν συνεργάζεται στο θέμα της λαθρομετανάστευσης;

Γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί. Δεν φαίνονται πολύ πρόθυμοι να συνεργαστούν και δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Έχει αποδειχτεί ότι, όταν συνεργαζόμαστε με τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι λαθρομετανάστες, έχουμε αποτελέσματα. Όπως έγινε πριν από τρία χρόνια με τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία. Το στοιχείο-κλειδί είναι αυτή η συνεργασία. Αν κάποτε συνεργαστεί η Τουρκία, θα καταφέρουμε τη μείωση της λαθρομετανάστευσης από αυτή την πλευρά. Ίσως να χρειάζεται και οικονομική ενίσχυση, επειδή υποστηρίζει πως το προσωπικό της δεν επαρκεί. Είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: