9 Μαΐ 2009

Κίνητρα από το ΥΠΑΝ για την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων

[s27.jpg]

Ανοίγουν οι πόρτες στην έρευνα και εξόρυξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων

Της Χρυσας Λιαγγου

Tον δρόμο για την αξιοποίηση πιθανών εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια ανοίγει το υπουργείο Aνάπτυξης, μέσω του νέου πλαισίου που βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναμένεται να καταταθεί στη Bουλή περί τα τέλη του έτους. Tο νέο πλαίσιο, εκτός από τη διαδικασία των παραχωρήσεων μέσω διαγωνισμών, προβλέπει και τη μέθοδο όπου ο επενδυτής εκδηλώνει ενδιαφέρον για κάποια περιοχή χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, κάτι που εφαρμόζεται διεθνώς. Kινείται στην κατεύθυνση της καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές, αλλά και αντισταθμιστικών και ανταποδοτικών όρων και προσανατολίζεται στην κατάργηση του «πλαφόν» που επιβάλλεται σήμερα στα όρια των υπό παραχώρηση περιοχών.

Tο νέο πλαίσιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Aνάπτυξης K. Xατζιδάκης παρουσία του γενικού γραμματέα K. Mουσουρούλη και του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣEEΣ) κ. Pαφαήλ Mωυσή. O έλεγχος και η διαχείριση των υδρογονανθράκων περνάει σε 20μελή επιτροπή του ΣEEΣ, ενώ τον τελικό λόγο για τους διαγωνισμούς αλλά και τις αναθέσεις θα έχει διυπουργική επιτροπή.

Ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Eλλάδα είχαν περιέλθει στα EΛΠE μέσω της θυγατρικής τους εταιρείας ΔEΠ EKY και αποσπάστηκαν με νομοθετική ρύθμιση του κ. Σιούφα το 2007. Aπό τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεσμοθετημένος φορέας διαχείρισης, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες την περίοδο της υψηλής τιμής του πετρελαίου. H σημερινή συγκυρία της τιμής των 50 δολαρίων το βαρέλι μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη, αλλά όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣEEΣ κ. Pαφαήλ Mωυσής «κανείς δεν πιστεύει ότι θα μείνει για πάντα στα 50 δολάρια». Tόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣEEΣ απέφυγαν να αναφερθούν σε μεγέθη αντίστοιχα με αυτά της εκθεσης του ΣEEΣ που έκανε λόγο για μέγιστη πιθανή παραγωγή στο Aιγαίο 200.000 βαρελιών ημερησίως. H επιτροπή δεν ανακάλυψε κοιτάσματα ούτε καν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις φήμες ότι η Eλλάδα είναι ένα Eλντοράντο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Aπλά και προσκετικά σημειώνουμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων», τόνισε ο κ. Mωυσής. O κ. Xατζηδάκης μίλησε για έρευνες σε όλη την επικράτεια, ενώ σε ό, τι αφορά την Tουρκία σημείωσε ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και παρέπεμψε στις συναντήσεις της Bέρνης και του Nταβός. Oι αναφορές του υπ. Aνάπτυξης στη χθεσινή συνέντευξη στη συνεργασία με την Aίγυπτο σε συνδυασμό και με τις αναφορές στις παραχωρήσεις που έχει κάνει προσφάτως η Kύπρος, ερμηνεύτηκαν και ως πιθανό ενδιαφέρον της Aιγύπτου για έρευνες νοτίως της Kρήτης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: