13 Μαΐ 2009

Πρόσθετα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση

Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τη λαθρομετανάστευση συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Κατά τη διάρκειά της εξετάστηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης της αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως η αντιμετώπιση λαθροδιακινητών από τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Αφού επαναβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων Σωμάτων και των Φορέων, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ως εξής:

1. Η αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των επιβαλλομένων ποινών στους δουλεμπόρους (κακούργημα).

2. Η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα συντονίζει τους συναρμόδιους Φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

3.Η μελέτη της δυνατότητας χρήσης πλωτού μέσου (πλοίου) για την πρώτη υποδοχή και την μεταφορά των παρανόμων μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής τα οποία λειτουργούν, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της νησιωτικής Ελλάδος.

4. Η ανάπτυξη περαιτέρω δράσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνου Τασούλα, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνος Καμμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλου Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Τζωάννος.

Επίσης έλαβε μέρος η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, ο Α΄ Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης, ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ιταλία: Ποινικοποιείται η λαθρομετανάστευση

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλοουσκόνι πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εξασφαλίζοντας την υπερψήφιση του επίμαχου μεταναστευτικού νομοσχεδίου, το οποίο ποινικοποιεί τη λαθρομετανάστευση και υποχρεώνει τους δημοσίους υπαλλήλους να αναφέρουν τους λαθρομετανάστες στις αρχές όταν υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Κατά την ψηφοφορία 316 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 258 κατά του νομοσχεδίου αυτού, και ενώ η Ρώμη επικρίνεται από την υπόλοιπη Ευρώπη διότι σε δύο περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες επαναπροώθησε δύο καραβιές λαθρομεταναστών στη Λιβύη, χωρίς καν να τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η παράνομη είσοδος ή παραμονή σε ιταλικό έδαφος αποτελεί ποινικό αδίκημα που επισύρει χρηματικό πρόστιμο 5.000 ως 10.000 ευρώ.

Προβλέπει ακόμα ότι ο χρόνος παραμονής λαθρομεταναστών σε κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης αυξάνεται από δύο σε έξι μήνες, ενώ οποιοσδήποτε τους φιλοξενεί ή τους ενοικιάζει κατάλυμα κινδυνεύει με φυλάκιση που φτάνει τα τρία χρόνια.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου νομοθετήματος περί ασφάλειας που αναφέρεται επίσης στην μικροπαραβατικότητα και στη μάχη κατά της Μαφίας, θα υποβληθεί τώρα και στη Γερουσία για έγκριση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: