16 Μαΐ 2009

Εμφύλιος για το φεστιβάλ στον Αρδα

http://www.ardas.gr/2007/wp-content/uploads/2007/05/live-04.jpg

Στον «αέρα» είναι η φετινή 15η Συνάντηση Νέων στις όχθες του Αρδα, που φέτος αντί να ενώνει, διχάζει.

Τα νερά του διασυνοριακού ποταμού, που για 14 χρόνια αποτέλεσαν τόπο συνάντησης χιλιάδων νέων από ολόκληρη την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες, αναδεικνύονται φέτος σε πεδίο έντονης σύγκρουσης μεταξύ τοπικών παραγόντων στον βόρειο Εβρο, που ερίζουν για το ποιος θα διοργανώσει τις εκδηλώσεις.

Μάλιστα, η κάθε πλευρά ανακοίνωσε διαφορετικές ημερομηνίες για το ρίβερ πάρτι, αλλά και ονόματα καλλιτεχνών.

Το φεστιβάλ, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας, είναι πιθανόν να τιναχτεί στον αέρα, με άμεσο κίνδυνο δυσφήμησης της χώρας, αλλά και οικονομικής ζημιάς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τις ρήτρες των συμβολαίων που έχουν ήδη υπογραφεί με συγκροτήματα και καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Βύσσας, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις τα τελευταία επτά χρόνια, έχει αναρτήσει στο σάιτ της το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Αρδας 2009» (22-26 Ιουλίου), που περιλαμβάνει και το παγκόσμιας φήμης γερμανικό συγκρότημα «Scorpions», οι οποίοι με τη σειρά τους στο δικό τους επίσημο σάιτ έχουν συμπεριλάβει τον «Αρδα» στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών τους συναυλιών.

Η ρήτρα που πρέπει να πληρώσουν οι διοργανωτές μόνο στους «Scorpions», σε περίπτωση ματαίωσης της συναυλίας, φτάνει το ποσό των 350.000 ευρώ, ενώ για το σύνολο των καλλιτεχνών που έχουν «κλείσει» συμμετοχή («Οnirama», Αννα Βίσση και Γιάννης Πλούταρχος) πλησιάζει τις 700.000 ευρώ.

«Σφήνα» στη διοργάνωση μπαίνει φέτος το νεοσύστατο Βαλκανικό και Παρευξείνιο Κέντρο Ανάπτυξης Ειρήνης και Νεολαίας, που αποτελείται από τους τρεις δήμους της περιοχής (Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου), τοπικούς συλλόγους και φορείς, με τη συμμετοχή και της Νομαρχίας Εβρου.

Τον περασμένο Ιανουάριο τα τρία δημοτικά συμβούλια πήραν απόφαση να διοργανώσει το Κέντρο τις φετινές εκδηλώσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκε 15μελής οργανωτική επιτροπή, καθώς και άλλες ημερομηνίες απ αυτές της Αναπτυξιακής (29 Ιουνίου έως 2 Αυγούστου).

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Αναπτυξιακής, Φ. Μπαχαρίδου, ο δήμαρχος Βύσσας, Π. Σιανκούρης, την καταγγέλλει ότι αγνοεί και απαξιώνει φορείς και θεσμικά όργανα των οποίων είναι και η ίδια μέλος και ότι εμμένει να δρα αφ εαυτής, παραβλέποντας βασικούς κανόνες λειτουργίας και διοίκησης.

«Το Βαλκανικό Κέντρο βρίσκεται στα σκαριά και δεν έχει νομική υπόσταση, ενώ ο Ιούλιος πλησιάζει. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να πλήξουν εμένα εν όψει δημοτικών εκλογών, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήξουν τον τόπο», είπε στο «Εθνος» η κ. Μπαχαρίδου, που ήταν αντίπαλος του Π. Σιανκούρη για τον Δήμο Βύσσας.

«Εδώ μιλάμε για θεσμικά όργανα και διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Οι διαδικασίες για το Κέντρο ολοκληρώνονται», απαντά ο δήμαρχος και αφήνει υπονοούμενα για υπέρογκα χρέη της Αναπτυξιακής και εξώδικα από απλήρωτους επαγγελματίες.

Χθες παραιτήθηκαν τρία από τα επτά μέλη του ΔΣ της Αναπτυξιακής και το σίριαλ θα έχει συνέχεια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: