20 Μαΐ 2009

Επίθεση αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και περιφέρεια

http://www.cosmo.gr/images/POREIA1.jpg

Ενεργοποίηση πυρήνων αντιεξουσιαστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πόλεις της περιφέρειας καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αφορμή φέρεται να αποτελούν, μεταξύ άλλων, γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Ξάνθη με πρωταγωνιστές άτομα που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, όπως η σύλληψη το πρωί της περασμένης Κυριακής 32χρονου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ξάνθης για παραβίαση περιοριστικών όρων. Ο 32χρονος αναρχικός είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου, στα Εξάρχεια, το Φεβρουάριο του 2006. Ξημερώματα χθες συνελήφθη 22χρονος φοιτητής στο Πολυτεχνείο της πόλης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν γκαζάκια, μια κουκούλα, γάντια καθώς και ένα CD με ομιλία ή κείμενα του 32χρονου.

Χθες το πρωί, σε συνέχεια του μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων που ξεκίνησε ξημερώματα της Κυριακής και συνεχίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σημειώθηκε έκρηξη μηχανισμού στο ισόγειο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στην οδό Αγ. Τριάδος 12 στη Νέα Πεντέλη, όπου επρόκειτο να μεταστεγαστεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η βόμβα προκάλεσε μικρής ισχύος έκρηξη και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες αποτελούσε συνδυασμό εμπρηστικού και εκρηκτικού μηχανισμού. Αποτελούνταν από γκαζάκια και κοινή πυρίτιδα (όμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα βεγγαλικά), ενώ θεωρείται πιθανό να πυροδοτήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό. Λεπτά πριν από την έκρηξη, άγνωστος προειδοποίησε με τηλεφώνημά του στην Αμεσο Δράση και την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για την τοποθέτηση του μηχανισμού. «Η έκρηξη δεν ήταν ισχυρή λόγω ατελούς συνδεσμολογίας», δήλωσε αξιωματικός.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί λίγες ώρες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Αγνωστοι τοποθέτησαν τρεις αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς σε υπό κατασκευή κτίριο στην Σταυρούπολη στο οποίο θα στεγαστεί το ΑΤ της περιοχής. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4.35 π.μ. και ήταν μικρής ισχύος σε σύγκριση με το μέγεθος και την ποσότητα των φιαλών που είχαν τοποθετηθεί σε τρία διαφορετικά σημεία περιμετρικά του κτιρίου. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει γκαζάκια γύρω από δεκάλιτρες φιάλες υγραερίου μαζί με μπαταρίες και ρολόγια αλλά, εξερράγησαν μόνο τα γκαζάκια σε ένα από τα τρία σημεία. Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε ενημερωτική ιστοσελίδα αλλά και τηλεοπτικό σταθμό και ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη των δύο επιθέσεων αναλαμβάνει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας - Θεσσαλονίκης». Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε, μεταξύ άλλων, αναλάβει την ευθύνη για τον εμπρησμό του συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, στις 3 Μαρτίου.

Με κείμενο που ανήρτησε στο διαδίκτυο, ομάδα με τίτλο «συμβούλιο αποδόμησης της τάξης/σύμπραξη εμπρηστών» ανέλαβε την ευθύνη εμπρηστικών επιθέσεων κατά τεσσάρων στόχων στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, οργάνωση με την επωνυμία «Σύμπραξη εμπρηστών-επιχείρηση ασφάλεια /Πύρινες Σκιές» δήλωσε υπεύθυνη για τους συνολικά 11 εμπρησμούς στην Αττική. Αίσθηση προκάλεσε τέλος είδηση ότι αύριο κλήθηκαν να καταθέσουν στον εισαγγελέα Ξάνθης δύο νεαροί που κατηγορούνται για αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν στις 10 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια κινητοποιήσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν ξημερώματα χθες κουκουλοφόροι κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη 50.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: