13 Μαΐ 2009

ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΙΒΑΝΟΦ Επιμένει εθνικιστικά ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων


Τη διαβεβαίωση προς τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό της ΠΓΔΜ ότι πρώτη προτεραιότητά του θα είναι η είσοδος της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. έδωσε χθες ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας στην τελετή της ορκωμοσίας του, ενώ δήλωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.

Αυτές ωστόσο οι διαβεβαιώσεις δεν συνοδεύτηκαν με κάποια διαφοροποίηση από την εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, ώστε να σηματοδοτήσουν κάποια αλλαγή πλεύσης των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας.
“Η πολιτική μου ατζέντα είναι σαφής” τόνισε, για να προσθέσει ότι θα εργαστεί, ώστε η ΠΓΔΜ να γίνει “μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ισχυρή, σεβαστή, ενώ οι πολίτες της θα είναι υπερήφανοι και θα ευημερούν”. Υποσχέθηκε πως η χώρα του θα συνεχίσει αταλάντευτα την ευρωατλαντική της πορεία, με οδηγό μια υπεύθυνη εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Θέλοντας να δείξει ότι δεν αγνοεί τα υπαρκτά προβλήματα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας και στο σημείο αυτό υποσχέθηκε ότι “χωρίς να παραμελήσω τις σχέσεις με τους άλλους μας γείτονες, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία, στο πνεύμα της καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης”. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ότι “τα θέματα που βαραίνουν τις διμερείς σχέσεις, ιδίως αυτά που αφορούν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας και προώθησης του νέου κύκλου της περιφερειακής ευημερίας”.
Η ορκωμοσία του κ. Ιβάνοφ έγινε παρουσία των προέδρων της Σερβίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή οι ηγέτες των αλβανικών κόμματων της γείτονος απειλούσαν ότι δεν θα παραβρεθούν στην τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβεβλημένη από τα Σκόπια απουσία του “προέδρου” του Κοσόβου, προκειμένου να παραστεί ο Μπόρις Τάντιτς. Τελικώς, στην τελετή δεν παραβρέθηκαν οι βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ συνεργάτες του κ. Ιβάνοφ διαβεβαίωναν ότι ο η πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ θα είναι με τον “πρόεδρο” του Κοσσυφοπεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Γκ. Ιβάνοφ θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του την ώρα που η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση μόλις το 3% εκφράστηκε θετικά για το πρόσωπό του.

ΠΗΓΗ

ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ .... ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ-ΤΣΙΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΞΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΦΕΟΥΔΑΡΧΕΣ ΤΟΥ. ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΚΛΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ , Ε ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΒΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: